Gedachten zijn geen feiten

Dat staat centraal in de cursus mindfulness

Want wees eerlijk. Je denkt te weten hoe je bekend staat. En je denkt te weten wat iemand anders wil zeggen of doen, of wat een zekere blik betekent. Iemand met wie ik sprak, vertelde dat mensen zich ergeren aan van die langdradige klagers .’ Van die ouden van dagen.’ Volgens mijn gesprekspartner denken ze dan aan hun eigen ouders, ook van die oude. En zo kun je zien dat iedereen denkt. En die gedachten voor feiten houdt.

Denken is alledaags voor iedereen

gedachten

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat er bij ieder van ons elke dag tienduizenden verschillende gedachten door het brein rondzwerven? Veel, niet? Waarschijnlijk maakt dat ons anders dan veel andere dieren, kunnen en moeten de denken, continu. Dat doen we en we zijn graag overtuigd van de feiten die we daaraan hangen. Ik doe daar, ondanks mijn bekendheid met mindfulness, regelmatig aan mee. Wie verzint er nu een referendum? Het verkeer heeft onredelijk veel last van wegwerkzaamheden. En ik? Ik ‘weet’ wie en hoe ik ben. Zo werken gedachten en we maken er graag voldongen feiten van. Herken je dit gedicht?

Eerst dacht ik: ‘niet aan denken’,
Dat heb ik toen gedaan,
Maar twee seconden later,
Dacht ik er toch weer aan.
Nee, zo eenvoudig is dat niet,
Want weet je, wat je doet,
Je denkt er ook aan als je denkt
Dat je er niet aan denken moet.

Toon Hermans

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness, MS met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.