Gelezen: Stressreactie bij ‘storende’ geluiden

Hoezo, stress?

Wij wonen vlakbij een bouwplaats. De twee woningen die het laatst in aanbouw zijn, liggen tegen onze achtertuin. Wij hebben kantoor drie hoog en kunnen alleen al de gesprekken tussen bouwvakkers bijna letterlijk verstaan. Mijn kantoorgenoot, Bart, heeft er veel moeite mee. Het verstoort zijn werk. Het zal wel toeval zijn , maar ik las onderstaande wijze les, die ik hem graag wil meegeven:

Stressreactie bij ‘storende’ geluiden

 ‘Houd je vast aan de ideale meditatie-condities ‘stil en vredig’? De realiteit is dat er meestal ergens lawaai zal zijn. Het gaat er niet om zonder geluiden te mediteren, we willen onze reactiepatronen leren kennen op alle momenten waarop dingen niet verlopen zoals gewenst. Tijdens het proces van inzichtmeditatie leren we zien hoe we onaangename ervaringen nóg onaangenamer maken. Als we de negatieve opbouw zien terwijl hij plaats vindt, kunnen we hem loslaten.’

Bron: David De Wulf, werkboek Mindfulness: krachtig en mild leven in het nu, 2008, Servire, p. 118

Stress oplossen met meditatie, wat heb ík daaraan?

Bart en ik zijn allebei thuis in meditatie en in mindfulness. En ik denk dat jij, ook als je liever niet mediteert, veel aan deze les van David Dewulf kunt hebben. We hebben allemaal regelmatig stress. We verliezen allemaal weleens (vaak) onze aandacht.

Hoe dan?

Gun jezelf momenten van aandacht en ruimte . Dat kun je regelmatig doen. Bijvoorbeeld in het verkeer, wanneer je stopt voor een rood verkeerslicht, op regelmatige momenten waarop je een alarm hebt geregeld, bijvoorbeeld op je mobiele te telefoon of wanneer je de behoefte voelt, bijvoorbeeld in een stressvolle situatie om ’tot 10 te tellen’.

Stop en adem, voel hoe je in- en weer uitademt. Voel wat het met je lichaam doet. Je hoeft je adem niet te sturen. Je hoeft hem alleen te ervaren, zoals hij gaat. Vraag aan jezelf: hoeveel spanning draag ik nu mee? Geefhet even je aandacht. Vraag jezelf ook: Hoe wil ik verder?

Als je de spanning in je lijf en geest voelt en als je voelt hoe je erop reageert, dan kun je een keuze maken voor hoe je verder wilt. Stress is er altijd. Het heeft voor- en zeker nadelen. Stress helpt je als je er bewust mee omgaat. In mindfulness wordt hier veel aandacht aan gegeven. Zo doe ik dat, en velen met mij!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.