Het huis der wanen en de werkelijkheid onder ogen zien

Wijsheid komt hoe dan ook met de jaren, of je nu wilt of niet, aldus Housman en lang daarvoor Alischylos. Een illustratie hiervan kan het huis de wanen zijn. Het is goedkoop, maar de bewoners zitten er altijd op de grond en op de tocht. En om instorting voor te zijn, is het beter om op tijd de bezittingen buiten te zetten. Het is, volgens Housman, voor de wijze mens, beter om de werkelijkheid onder ogen te zien dan de ogen voor de werkelijkheid te sluiten.

Ik las dit in ‘In het licht van wat wij weten’ van Zia Haider Rahman. Het doet mij denken aan waar mindfulness over gaat: er is wat er is. Heb aandacht voor dat wat er hier en nu is.

wijsheid

Hoe gaat dat in werkelijkheid?

Mijn vader had een akelig medisch probleem. Hij en mijn moeder wilden niet dat zijn dierbaren er iets over zeiden. Voordat er een korte tijd gepasseerd was, wist het hele dorp er iets van. Dat lijkt wat mij betreft op het beeld van het huis der wanen.Wat ik nog niet heelal begrijp is dat wijsheid met de jaren komt. Als omgaan met het huis der wanen gaat vier wijsheid en de jaren die dat geeft, dan heb ik alleen het omgekeerde gezien, Oudere mensen lijken de werkelijkheid juist weg te willen sturen. Klopt dat?

 

boedhabrug4-234x300

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.