Het nieuwe werken – nieuw?

Het Nieuwe Werkenal ingeburgerd, bij velen

Wim de Bie zegt de voorloper te zijn van het Nieuwe Werken, want hij en zijn zakenpartner (dat zal meneer Van Kooten geweest zijn) installeerden een stopcontact op het toilet zodat ze ook daar met met de laptop konden werken. Het Nieuwe Werken is een andere manier van werken en samenwerken, ondersteund door de laatste technologie. In het Nieuwe Werken gaan mensen en organisaties flexibeler om met arbeidstijd en werkomgeving. Hierdoor voelen mensen zich prettiger. En wordt de organisatie productiever. Ook het toegenomen aantal ZZP-ers behoren tot de nieuwe werkers.

Dus, wat is er nieuw aan het nieuwe werken? Voor veel mensen – ja ik weet wel dat dat (de andere) voorlopers zijn, maar het zijn er al meer dan 800.000 – is het nieuwe werken al lang niet meer nieuw. Het heeft sowieso voordelen:

· Flexibiliteit in werkruimte en in werktijden – goede mogelijkheden om privé en werk te combineren

· Verlaging van de kosten door beperkt / verantwoord gebruik van woon / werkverkeer

· Verhoging van de arbeidsproductiviteit – aks er gewerkt wordt dan gebeurt dat ook daadwerkelijk

· Meer onafhankelijkheidsgevoel en dus tevreden werknemers

 

Waarom niet fervent uitvoerder van het nieuwe werken worden, dus? Jammer genoeg zijn er nog altijd werknemers die erg graag vasthouden aan de routine van het kantoor of de organisatie waar ze werken. De reis heen en terug, de eigen werkplek, de collega’s, de koffie-automaat op een vaste plek, de taart wanneer er iemand jarig is.

 

Misschien is het goed om eens na te denken over mogelijkheden om in het concept van het Nieuwe Werken ruimte te bieden voor deze aspecten. Een werkruimte voor alle werknemers in een gemeente of regio bijvoorbeeld, waar het er niet toe doet bij welk bedrijf je werkt en die altijd open en dicht kan? Houden we toch die tevreden werknemer met collega’s en de flexibiliteit die bij het Nieuwe Werken hoort.

 

Meer weten over het Nieuwe Werken? www.overhetnieuwewerken.nlwww.werken20.nl,www.AanDeSlagMetHetNieuweWerken.nl

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.