Hoe blijven we geïnspireerd? – 5 voorbeelden

Ben je ook de wederwaardigheden uit Egypte aan het volgen? Ik was zwaar teleurgesteld over de opstelling van Mubarak en zijn vice-president. Daarnaast zag ik ook een bijzondere situatie op het Tahrirplein waar mensen al dagen in tentjes bivakkeren en elkaar helpen, voeden. Vreedzaam en met weinig slaap volharden ze daar. En ik moest meteen denken aan het woord ‘flow’.

Ken je dat – ‘flow’?

Mihaly Csikszentmihalyi schreef er een boek over. Als we in flow zijn voelen we ons sterk, alert, we verrichten moeiteloos ons werk, hebben we de situatie volledig in handen. Csikszentmihaly deed uitgebreid onderzoek naar hoe deze prettige ervaring te bereiken is, en dan liever zonder zo’n ongelooflijk ingewikkelde situatie als in Egypte 😉

In de laatste blogs die ik heb geschreven heb ik regelmatig gezocht naar wegen om dit fenomeen, flow, inpiratie, design je eigen leven over het voetlicht te brengen. Enkele voorbeelden:

  1. Regelmatige beweging of wandelbezinning kan een goede stap zijn in de richting van zelfrealisatie.
  2. Stel je eigen doelen in je leven, noteer ze en kijk er elke dag naar.
  3. Vertaal die doelen in acties. Streep ze af en vier ze als de acties gelukt zijn. Waarom niet?
  4. Vul de doelen die je jezelf hebt gesteld aan of verander ze. Soms lijk je de lat wat hoog te hebben gelegd of heb je vooral doelen genoteerd die meer bij een ander zou passen dan bij jou. Gun jezelf die aanpassingen, maar pas op! Wees daarniet te lichthartig is. Zo van, nog steeds niet gelukt dan laat ik dat doel varen.
  5. En dat is dan meteen het laatste voorbeeld om geïnspireerd te blijven: geef niet op. Succes in het leven is een marathon, niet een sprint.

En dan kan het gebeuren dat je in flow raakt doordat je je gesteund voelt door anderen, doordat je met anderen het verschil kan maken. Zoals in Egypte. Ik hoop op een vreedzaam einde van dit regime, vooral voor de bevolking die zich daar al 3 weken hard voor maakt. 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.