Hoe je altijd mee blijft doen – 3 adviezen om social media serieus te nemen

Teveel argumenten

Waar gaat dat over? Ik ben toch pas…? Natuurlijk doe je mee, maar natuurlijk kom  je in je omgeving ook mensen tegen die zeggen dat ze aan bepaalde ontwikkelingen niet meedoen, omdat… te veel tijd, te veel moeite, te weinig privacy, te…

Drie generaties

En ik kwam er laatst voor mezelf achter dat dat ook van alle tijden is. Er zit bijvoorbeeld minder leeftijdsverschil tussen mijn  moeder en mij en mijn dochter en mij. Mijn moeder is 1 van de eerste babyboomers. Toen ze klein was, moest ze koeien met de hand melken, te voet door het bos, 5 km. naar school en als vrouw niet te veel school doen. Want vrouwen moesten, toen ik geboren werd, hun baan voor de overheid nog aan de wilgen hangen als ze een kind kregen.

Mijn moeder was gewend aan een ander, soberder leven dan ik, academica, met een eigen auto, drie kinderen en werk. Mijn dochter leert mij de les wanneer ze mijn  gsm in handen heeft, of wanneer ze haar I pod-touch hanteert. Zij maakt haar eigen You Tube-filmpjes en ze is op Hyves.

Vuur om te verwarmen en te koken

Ik wil maar zeggen, ontwikkelingen zijn van alle tijden en de weerstanden ertegen ook. Is het nu goed om je op het terrein van social media te begeven of niet? Zijn social media van voorbijgaande aard of niet? Ik heb wel eens een hoogleraar ‘ down under’ horen zeggen dat hij de komst van de huidige communicatie-ontwikkelingen vergelijkt met de opntdekking van vuur, voor verwarming, eten bereiding, e.d. Dat is wat! Kun jij je voorstellen dat we zonder verwarming of een goed gekookte maaltijd zouden leven? Ik niet!


Drie adviezen

Waarom zou een mens, die eigenlijk niet zo van veranderingen houdt, toch mee willen gaan in de ontwikkelingen van de tijd?

  1. Kijk eens op Lifehacking.nl. Lifehackers doen meer met minder stress. Op de site laten ze zien hoe dat kan.
  2. Gun een ander wat. We zijn geneigd te denken dat ieder alleen maar bezig is om zijn  of haar eigen belangen. Niets is minder waar. Ken je #durftevragen van Twitter? Wie daar iets vraagt, heeft binnen korte tijd een antwoord, van meer Twitteraars. Ik heb zelf de gun-box in het leven geroepen, met artikelen die ik niet (meer) gebruik maar die ik ook graag een ander gun. Anne Raaijmakers, en met ons meer mensen heeft ook zoiets: de Wat heb ik over-lijst, een lijst met spullen die je ieder ander gunt, zonder daar iets tegenover te stellen. Overigens, die benaming is misschien handiger dan mijn ‘gun-box’, omdat die in het Engels wat anders betekent. Hoe dan ook, het zij je, in het Nederlands, gegund.
  3. Der marketing-kracht via digitale media is groot. Niet iedereen heeft ermee te maken, maar met de opkomst van nieuwe bedrijven, ZZP-ers, e.d. krijgen steeds meer mensen ermee te maken. Dus als je een mooie blog schrijft of een krachtige tweet produceert, dan kan dat wonderen doen, zonder financieel al te veel inspanningen. Wie daar veel van weet, is Riet de Wit van Nieuwe Klanten via je Website.

Dit zijn drie adviezen om mee te doenm met de ‘social media-hype’. Er zijn er misschien nog meer. Ik begrijp dat jij niet meer hoeft te worden overtuigd, maar misschien zijn het argumenten in gesprekken die ik ook vaak moet voeren. Soms neem ik de moeite om een ander te overtuigen, soms niet. Want, zoals ik al eerder blogde: gelijk hebben is een ding, gelijk krijgen is een ander ding.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, plezier. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Hoe je altijd mee blijft doen – 3 adviezen om social media serieus te nemen

  1. Lidwien Opheij schreef:

    Ja..waar het over gaat is op een soort kam te lopen…aan de ene kant de nieuwe ontwikkelingen aan de andere kant de rust van de traditie. Op die bergkam loop je wakker te zijn..
    En heerlijk dat jullie een gezin hebben waar je jezelf aan door kunt geven…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.