Hoe je geïnspireerd bent en blijft

Weet jij wat jou inspireert?

Soms gaan de dingen wel érg zoals altijd.  Dat hoeft niet erg te zijn, natuurlijk. Edel Maex, mindfulness-leraar, heeft me geleerd om mild, open en aandachtig te zijn, ook voor mezelf. Waarom niet? Maar  weer terug naar inspiratie, en dan vooral die van jouzelf. Ik weet dat dat een vaag begrip lijkt, maar denk aan het popidool, de schrijver of iets of iemand die je hart op hol kan brengen. Dat heet inspiratie.

In het leven, op het werk?

En inspiratie, dat kan in alle onderdelen van het leven de moeite waard zijn. Een idool inspireert misschien, maar in je werkzaamheden kan het ook handig zijn. Ik kreeg daarnet een boek in mijn handen gedrukt door mijn ‘collega’ B, omdat hij daar zakelijk door geïnspireerd wordt. Hij gebruikt dat in zijn werk, dat maakt zijn werk inspirerend en hij verdient er nog mee ook. Eén ding dat mij inspireerde wil ik je, hoe dan ook, niet onthouden: de tweede editie van de inspiratiedag op 1 juni 2013.

Mijn zusje, tekenaar, tekende inspiratiekaarten. Ze maakte ze voor verschillende projecten en ze werden als ‘inspirerend’ ervaren. De projecten werden vooral op werksituaties, in het onderwijs, ingezet. Ik heb de inspiratiekaarten gezien. Ze inspireren mij ook. In het leven, dan.

 

Wat het voor mij deed

Voor mijn zusje gold, dat het tekenen van de kaarten van creatief denken en doen leidde tot inspiratie. De beelden zelf kunnen ook weer tot inspiratie leiden: het zien ervan roept bij verschillende personen verschillende beelden en verschillende inspiratievormen op. Ik zal je het voorbeeld geven van mezelf: wat het voor mij deed. Door de diagnose MS die ik in de zomer kreeg, is er voor mij persoonlijk veel veranderd. Ik moest opnieuw nadenken over veel persoonlijke vragen. Ik weet dat mijn verhaal wel héél specifiek is, maar weet ook dat iedereen met regelmaat nadenkt over zaken. Een beetje inspiratie komt daarbij wellicht goed van pas. Ik noteer hieronder enkele aandachtspunten waarvoor ik de kaarten en hun inspiratie heb gebruikt:

  • HOE blijf ik leven? Ik blijf leven. Zoveel staat wel vast, in principe. Maar hóe? Persoonlijk, sociaal, zakelijk? Allemaal zaken om inspiratiekaarten / beelden bij te gebruiken
  • HOE inspireer ik anderen? Inspireer ik jou? Wie zal het zeggen?
  • HOE ziet mijn toekomst er uit? Er zijn zaken die gebeuren. Een ziekte als MS is daarvan een lichtend voorbeeld. Het gebeurt plotseling en hoe het verder gaat, is bij iedereen anders.

Een beetje inspiratie kan in mijn geval geen kwaad. En een beetje inspiratie voor jou bijvoorbeeld, vaker dan maar één keer in het leven of ergens anders kan ook geen kwaad. Inspiratie is een kwestie van willen én hety is een doorlopend proces. Sta er altijd open voor, mild en aandachtig. Benoem het voor jezelf en/of voor anderen zodra het er is voor je. En weet dat het er is, vaak genoeg.

Wie of wat inspireert jou?

Je hebt vast wel iets of iemand in gedachten bij deze vraag. Ik ook. Ik val je niet lastig met mijn eigen inspiratiebronnen. De blogs die ik schrijf, laten expertise zien en ook bronnen die mij inspireren. En jij wordt misschien door iets heel anders geïnspireerd. Doe dat maar zelf. Het helpt jou en mij om dat af en toe te benoemen. Daarmee houd je de inspiratie vast. Misschien word je er blij van. Zoals mensen blij worden van een musicus, een muziekstuk, een boek, een film. Hou dat, als je dat herkent, vast en benoem het. En dun jezelf om je te laten inspireren. Word er blij van!

Wil je meer weten over de Inspiratiekaarten van Awesomes? Bekijk het hier en bestel ze als je wilt.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness, MS met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.