Hoe #mindfulness en een goed gesprek (communicatie) heel dicht bij elkaar staan.

Bij elke blog plaats ik een droedel die bij mijn verhaal past. Dit is droedel 5.

Heb jij wel eens een goed gesprek met iemand? De meeste mensen hebben regelmatig een goed gesprek met iemand. En denk je daar wel eens aan terug, of heb je het er met iemand anders over?

En waar denk je dan aan terug? Aan:

  • de aantrekkelijkheid van het onderwerp
  • de persoonlijkheid van jou en die ander
  • de ruimte die jij kreeg om je verhaal te doen
  • de luisterende houding die die die ander had
  • …?

Communicatie en de invloed van de mond

Zoals ik al eerder blogde, is dat wat jij en die ander met jullie mond doen maar een klein deel is van een gesprek. Alle andere zaken zijn minstens zo belangrijk. Ik sprak pas met iemand die wat hardhorend was. Ja, je leest het goed. Ik sprak met haar. En zij gaf haar gevoel bij ons gesprek aan mij. Dus, ook al had ze niet alles gehoord, ze had wel haar beeld en interpretatie bij ons gesprek.

De titel van deze blog noemt de rol van mindfulness in een goed gesprek. Ik volg een opleiding tot trainer mindfulness. Wie mindfull is, of kan zijn, kent de oefening waarin je met iemand ‘in gesprek’ gaat en de ander luistert. Luisteren, betekent in dit geval:

  • stil zijn
  • aandacht geven aan de ander die praat
  • niet of zo min mogelijk non-verbaal communiceren

Ik heb het meermalen ervaren en ik voelde me er goed bij. Ik ken, net als jij misschien, mensen die altijd zwijgend luiosteren. Soms voel ik me er onprettig bij. Want, luistert die ander wel naar wat ik zeg? In de Mindfulness-oefening voel ik me veilig, ik luister oprecht, houd mijn mond en die ander doet hetzelfde als hij of zij luistert. Blijkbaar kun je wel het verschil voelen, opmerken als er niets wordt gezegd.

Probeer dat eens en ervaar wat er gebeurt. Het kan, maar het vraagt om rust, vertrouwen, oefening. Oefenen, opnieuw beginnen, nog meer oefenen, weer opnieuw beginnen, vriendelijk, beslist mindfull. Voel wat het met je lichamelijke gevoel, je ervaring doet en geef het waarde.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.