Hoe tolerant is Nederland?

Heb jij ook geluisterd naar de discussie van het panel op radio 1 gisteren waarin de tolerantie van Nederland werd bediscusieerd? Ik heb het voor een deel gehoord maar werd telkens afgeleid door de blog die ik gisteren schreef over gunnen. Tolerantie en gunnen – is dat hetzelfde?

 

Ik heb alweer een zoektocht gedaan naar de definitie van ‘ tolerantie’:

  • verdraagzaamheid jegens andersdenkenden of met betrekking tot afwijkend gedrag
  • 1) Indulgentie 2) Speling 3) Verdraagzaamheid

Als ik het goed begrijp, gaat het in het geval van tolerantie alleen om de mate van verdraagzaamheid of toelaten van iets. Heel veel definities in de Nederlandse woordenboeken en encyclopedieën gaan over tolerantie van medicijnen, drugs, e.d. maar daar wilde ik niemand mee vermoeien in dit geval. Tolerantie werd in diezelfde encyclopedieën wel gebruikt in verband met gedogen en gedoogbeleid. Interessant.

Het zal mijn onvermogen zijn, maar ik was in de veronderstelling dat de tolerantie waar Nederland lang zo trots op was, vooral ging om mededogen, ofwel het gunnen van overtuigingen, geloven, e.d. van anderen waar het niet de jouwe zijn. Terug naar dat gunnen: het was niet de gun-cultuur hier in Limburg waar ik warm voor loop maar het is dat ik hem of haar gun dat iemand iets prettigs mag ondervinden. Ik ga anders op vakantie dan mijn buren (die gaan trouwens meestal niet) en ik geloof ook niet in hun god. Als zij dat graag op hun manier doen, dan gun ik ze dat. Is dat tolerant?

Volgens mij gaat gunnen verder dan tolereren en heeft het weinig zin om verdraagzaam te zijn jegens anderen als we ze eigenlijk te vuur en te zwaard zouden willen bestrijden. Ik blijf bij het oude liedje: ik gun jou wat in 2011.


Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.