‘Hoe voel je je?’

‘Slecht’

Ik was altijd  gewend dat ik zei: ‘Naar omstandigheden, oké.’ Maar nu durf ik ook te zeggen dat ik me slecht voel. Daar hoort ook bij mindfulness. Je hoeft niet altijd te antwoorden dat het goed met je gaat. (Mensen antwoorden meestal op de vraag: ‘hoe gaat het met je?’ met ‘Goed.’) Op je antwoord ‘goed’ krijg je alleen een bevestigend antwoord of een beleefde knik. Op een negatief antwoord willen mensen weten wat er met je is. Op zich wel zo aardig. Maar een positief antwoord is vaak ook een gewoonte. En dat ‘weten’ mensen die het je vragen ook. Waarom ik durf te zeggen dat het slecht met me gaat, is omdat ik eerlijk geleerd heb te zijn. Tegenover anderen, maar ook tegenover mezelf. Dat laat mindfulness met weten. De initiator van mindfulness begon met behandeling van mensen met chronische pijn. Soms kun niets aan ze zien, maar ze willen laten weten dat ze ‘iets’ hebben. Beter dan wat ik vaker zie / zag: doordat mensen lijden onder pijn, worden ze ondraaglijk voor anderen. In de relatie, in de opvoeding. Wie heeft daar iets mee / aan? Mensen die voor pijnlijders zorgen of die het verdragen, verdienen beter.

Hoe nu?

Maar dat ik me ‘erg ziek en niet goed’ voel en dat laat weten aan anderen, maakt het niet verkeerd. Alleen kan ik nu volgens mindfulness zeggen hoe ik me voel, zonder dat anderen dat voor me bedenken.

Dus: Ik voel me niet goed en hopelijk gaat het weer beter, mentaal dan.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness, MS met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.