‘Ik doe te veel wat ik eigenlijk minder moet doen.’ – hier en nu

De volgende beginzin heb ik gekregen van een deelnemer aan de laatste Vrije Werkkring van Vrije werker Stan Lenssen:

‘Ik doe te veel wat ik eigenlijk minder moet doen.’

Ken je dat gevoel? Volgens mij hebben we dat allemaal wel eens, vaker of minder vaak. En dan? Wat doe je met die gedachte? Volgens mij zijn er verschillende manieren om zo’n probleem, of dilemma, of hoe je het wilt noemen, te tackelen.

Hoe je dat kunt doen, tackelen?


 

 

3 Tips:
  1. Ga bij jezelf na, wát er teveel is. Ga ook na of dat écht zo is of dat het even zo is. Over een tijdje wordt alles misschien wat minder teveel. Ga ook na of het écht teveel is, of dat je het misschien tóch wel leuk vindt. Moet het dan minder? Nee, als je dat niet wilt tenminste. Noemen ze zoiets niet een hobby?
  2.  Ga bij jezelf na wat je nu doet, terwijl je eigenlijk liever met andere dingen bezig bent. Ga ook na hoe noodzakelijk het is dat jíj dat doet. Kan iemand anders het ook, of beter? Of misschien hoeft het niet? Ik denk zelf aan mijn aversie tegen het tijdrovende huishouden. Met een gezin is er altijd, overal rommel en is het overal vies. Dat stoort me wel, heel erg zelfs, maar opruimen en/of schoonmaken, daar heb ik een nog gruwelijker hekel aan. Ik bof, omdat ik dan maar, met wat meer werken, een huishoudelijke hulp inschakel. Dan hoef ik dat niet meer teveel te doen.
  3. Soms moet je datgene, waarvan je vindt dat je er teveel van moet doen, maar leuker maken, zodat je het niet meer teveel vindt. Bijvoorbeeld wanneer je er mooie muziek bij kunt draaien, of wanneer je er gasten, die jij ziet zitten, bij kunt uitnodigen.

Misschien zijn er nog veel meer manieren te bedenken. Maar weet wel, dat het állerbeste helpt, wanneer je je realiseert en accepteert, dat je hier en nu bent en dat tobben over gisteren of morgen, teveel of te weinig, is wat wij mensen nu eenmaal altijd en overal doen.

Eindadvies: geniet, hier en nu

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness, plezier. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.