Ik gun jou wat – ook in 2011

Nu ik alweer een tijdje weer in Limburg woon, merk ik dat we in een ‘gun-cultuur’ leven. Wat is dat, een gun-cultuur?

Laat ik dan een definitie van ‘gunnen’ van het internet halen. Zoals te verwachten heeft het woord meer betekenissen die weliswaar op elkaar lijken maar niet helemaal hetzelfde zijn.Wat mij het meest aanspreekt bij gunnen is vinden dat iemand iets prettigs mag ondervinden. Maar je kunt iemand ook niet benijden of hem of haar een dienst / levering opdragen.

En nu die gun-cultuur in Limburg. Daarin zit het element waarmee je vindt dat iemand iets prettigs mag ondervinden  en: voor wat hoort wat. Dat lijkt bij die gun-cultuur te horen. Voorbeeld: een Zuid-Limburgse wethouder laat de straat van een kiezer strooien tegen sneeuw en gladheid omdat die per slot van rekening op hem / haar heeft gestemd bij de laatste verkiezingen. Ook al past die actie niet in het strooibeleid.

Prettig voor die kiezer maar ‘duur’ voor de gemeenschap die dat niet krijgt.

Wat is wijsheid? Voor mij geldt dat ik groot gun-voorstander ben, maar tegenstander van gun-cultuur. Ik gun jou wat – wie je ook bent. Je hebt niet op me gestemd (ik was niet verkiesbaar), ik ken je wellicht niet. Maar: ik ben meer voor dan tegen je. Als we allemaal iedereen wat meer voorspoed gunnen, dan ziet de wereld er naar mijn stellige overtuiging wat beter uit. Dat is wat mij betreft een mooie begingedachte van 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.