Ik, klagen? Anderen ook?

 

Laatst werd ik geconfronteerd met het negatieve beeld dat menen van zichzelf en hun omstandigheden hebben. Iemand zei tegen me dat ze het wel  heel zwaar heeft. Terecht. Ze heeft mentaal en fysiek klappen gehad. Maar ze is al zeventig en een tijd geleden was een mens blij als zij of hij die leeftijd haalde.

Mag je klagen?

Natuurlijk mag dat. En tegelijk vraag ik me af waarom een mens klaagt. Om het aan iedereen te laten weten? En waarom? Maakt dat het dan niet zo erg?

Nieuwswaardenheorie

Bij communicatiewetenschap leerde ik over de nieuwswaardentheorie. Iets scoort het best als nieuws als het bijvoorbeeld:

  • slecht nieuws, negatief is
  • dichtbij staat (ik-ik-ik, familie,…)
  • over bekende personen gaat

Het klopt, helaas. Hier in het zuiden wordt op die manier veel nieuws gebracht (in onvervalst Limburgs:’Ut is allewiel allehand, euveral. Ut is get. De hubs er mer mèt te doen) We lijden wat af.

Waarom willen we eigenlijk leven?

Ik heb ook pijn, loop moeilijk en kan weinig doen (fijne motoriek, huishouden). En ik doe dingen om zaken minder erg te laten zijn.

Ik doe Hersenz, de module over energie. Bij de vorige module (omgaan met verandering) mocht ik van de revalidatie-organisatie niet meedoen. Ik was ’te goed’. Ik denk dat het verschillende redenen had. Inmiddels ben ik mindfulness-trainer. Doordat ik vóór de diagnose MS al depressief (één van de veel voorkomende symptomen) was, heeft mindfulness me geholpen. Met de diagnose na 13 jaar (zo lang had ik het al) begreep ik aanvankelijk waar al die problemen die ik had (heb) door kwamen. Dus ik zeurde niet. Het gaf bevestiging. En mindfulness zorgde ervoor dat ik me richtte op wat er hier en nu met mij gebeurt. Nog steeds. Ik hoef niet tegen iedereen te klagen over wat ik allemaal te lijden heb.

Zou dat de reden zijn waarom ik niet klaag?

Anderen, dichtbij me doen dat wel voor me. En ik ben niet 100% blij, maar wel blij met mijn leven met de liefste mensen om me heen. Dát geeft energie, over Hersenz gesproken.

Als je wilt, leid ik je in in Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) – 1 op 1. Op maandag 6 september van 19.30 tot 21.00 uur ik ook een meditatie-bijeenkomst. Je kunt erbij zijn als je een introductie wilt en als je sowieso wilt mediteren. Kosten daarvan zijn 10 euro. Laat maar weten of je erbij wilt zijn!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, depressie, mindfulness, MS met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.