‘Ik zeg toch ook jij tegen u?’ – een kwestie van vertrouwen

Dat zei de stagebegeleider van B tegen hem toen hij hem heel beleefd wilde aanspreken.

Je of U, een dilemma

Ik wil ook graag beleefd zijn, gebruik meestal in eerste instantie ‘u’ als ik met iemand spreek, zeker als het een oudere persoon is. Als trainer vraag ik beleefd of ik ieder met ‘je’ mag aanspreken. Blij dat dat meestal mag, want ik denk dat trainingswerk (dat gaat meestal over communicatie en over vaardigheden) vaak vraagt om vertrouwen en persoonlijk contact. Ik gebruik de aanspreekvorm ‘je’ en ‘jij’ wanneer ik dat vertrouwen voel of wil creëren.

Voor mindfulness-training geldt dat wat mij betreft helemaal

bhoeddha-brug

Bij de eerste bijeenkomst in Mindfulness-training spreek ik met de groep af dat alles wat er tijdens de training besproken wordt, ook daadwerkelijk in die ruimte en bij die deelnemers blijft. Dat vertrouwen en die ruimte moet er zijn. Mindfulness-training kan iedereen helpen en het kan betekenen dat het voor sommige deelnemers persoonlijk uitpakt. Dat kan een deelnemer voor zich houden, dat kan hij of zij ook uiten. Dat vertrouwen moet er zijn.

De oosterburen doen dat al zo

In Duitsland wordt veel Sie gebruikt. Wanneer mensen elkaar niet of niet zo goed kennen. Uit respect. Als Duitsers ‘du’ tegen elkaar zeggen is er ook respect, dat neem ik aan. En er is vooral sprake van wederzijds vertrouwen. Dus tegen je ouders of grootouders zeg je ‘ du’. Bij ons is dat trouwens al vaak zo. Ook om die reden?

Vertrouwen voorop

Even terugkomend op mijn eigen overweging om ‘je’ te zeggen tegen mijn mindfulness-cursisten: vertrouwen staat wat mij betreft voorop. Als een deelnemer graag ‘gevous-voyeerd’ wil worden dan is dat uiteraard mogelijk. Wat overeind blijft, is dat in zo’n geval wat mij betreft wederzijds vertrouwen overeind moet blijven. Daar zet ik me graag voor in.

Ik geef basistraining Mindfulness, ook online:

– Basistraining Meerssen, 100 euro, 8 bijeenkomsten in kleine gezelschappen en tijdstippen in overleg
– Cursus online, MindfulnessmetIlja.nl, 75 euro

 Wil jij ook mijn training (8 lessen) volgen? MELD JE  AAN ,doe er je voordeel mee en heb plezier!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.