Inspiratie, hoe hou je het in leven?

Als persoon en als trainer en coach van veel mensen, individueel en groepen, weet ik hoe belangrijk een stukje inspiratie kan zijn.

Wat is dat eigenlijk, inspiratie?

Je hebt er wel een beeld van, denk ik. Van dat woord. Maar ik dacht om het op te zoeken, zodat ik het met jullie zou delen en we er een gezamenlijke opvatting over zouden hebben. Dát is moeilijk! Bij Wikipedia gaat het alleen maar over  goddelijke inspiratie, inspiratiebronnen, niet over de betekenis van het woord zelf. Ik kwam een letterlijke vertaling tegen die ik met je deel: inspiratie is bezieling (niet van Wikipedia!). Ik denk dat hewt wel goed is om het woord zo uit te leggen. We willen nu eenmaal graag bezield worden. Het helpt ons vaak om te glimlachen, voorbeelden te volgen, initiatieven te nemen. Ken jij ook van die momenten van inspiratie?

Van die dagen…

…waarop alles lijkt te kloppen, waarop veel inspiratie voorbij fietst. Die dagen vragen om koestering. En daar zie je wat er vaak gebeurt. Inspiratie kan er vaak zijn. Maar vaak zijn we alweer vergeten geïnspireerd te zijn voordat we ons omdraaien voor de waan van alle dag. Soms lijkt inspiratie klein, soms is het wat groter. Als je het niet benoemt als inspirerend, dan is het dat ook niet.

Waar ik deze dagen inspiratie tegenkwam?

Ik noem een paar momenten en gebeurtenissen. Op Twitter werden deze week mooie films en plaatjes getoond die mij inspireerden. Ik zal je enkele voorbeelden laten zien:

Dan heb ik gisteren, op midzomerdag, 21 juni, met een aantal mensen mindful gemediteerd. De bedoeling was om het buiten, in het park te doen, maar door een forse regen- en onweersbui zijn we naar binnen gegaan. Inspirerend was het tóch. Ik word regelmatig geïnspireerd door mijn kinderen, bijvoorbeeld door de jongste, als hij zich zó verheugt op de middag, wanneer hij met de klas gaat optreden voor de jaarsluiting. En dan, hoe houden we inspiratie vast, laten we het leven?

Wat kun je doen om inspiratie te laten leven?

Je kunt bijvoorbeeld bewust stilstaan bij van die inspiratiebronnen. Het gewoon benoemen help heel veel. Wat ook helpt, is als je even echt stilstaat op zo’n moment. Vraag jezelf gewoon:

 • Wat ervaar ik?
 • Hoe voelt mijn lichaam ?
 • Hoe gaat mijn adem?
 • Wat kan ik hiermee, met dit inspiratiemoment, doen?

Misschien kun je niets met dat moment doen, althans geen daden neerzetten. Inspiratie is wel altijd goed om je goed bij te voelen, vooruit te gaan. Dat gunnen we onszelf maar al te graag!

 

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Inspiratie, hoe hou je het in leven?

 1. Jeroen Rietveld schreef:

  Mooi artikel Ilja!
  Inspiratie staat volgens mij voor dat je ‘in’-‘spirit’ bent, oftewel jezelf. Kan je ook iets anders zijn dan jezelf dan? Eigenlijk niet, maar als je niet geïnspireerd bent, dan lijkt het wel zo. Een mooie vertaling van het woord inspiratie vind ik deze: “There is a voice in the Universe urging us to remember our purpose for being on this great Earth. This is the voice of inspiration, which is within each and every one of us – DR. WAYNE W. DYER”. Op mijn website staat een pagina over inspiratie: http://www.praktijkvanrietveld.nl/index.php/inspiratie/ Hier vind je filmpjes (kennelijk inspireert Matt ons beide), foto’s, links, quotes, etc. Kom gerust eens kijken!
  Ik wens je veel inspiratie toe! Jeroen Rietveld

  • iljas schreef:

   Beste Jeroen,

   Dat is een mooie uitspraak, ja. Ik denk dat jij toch ook wel vaker mensen tegen zult komen die vergeten bezig te zijn met die inspiratie. Soms helpt het om er weer even aandacht aan te geven. En ik ga je site bekijken. Groet, Ilja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.