Internationaal gezelschap aan de Costa Blanca

Mooi vakantiehuis bij Alicante

In Spanje aan de Costa Blanca wonen veel oudere, gefortuneerde(re) mensen uit andere Europese landen. Het hele jaar, of toch een deel ervan. Wij huurden het vakantie-appartement van een Duits stel. Ze wonen het hele jaar in Spanje, boven ons appartement. Mevrouw vertelde me dat ze er niet aan moet denken dat ze ooit nog in Gōttingen gaat wonen (want daar komen ze vandaan). Dat kan ik wel begrijpen. Het klimaat aan de Costa Blanca is veel aangenamer dan dat in Duitsland, en dat in Nederland ook, trouwens.

Spaans, Europees of … Duits?

En, tegelijk kunnen ze op hun huidige woonplaats wel heel Duits zijn. Het appartement waarin we verbleven, is héél Duits. Het is moeilijk om zo te kunnen zeggen dat je in Spanje verblijft, terwijl je voor de rest heel Duits doet. Ik was blij om op vakantie ook in Murcia te zijn, de meest ‘ontoeristische’ stad in de regio. Maar goed, een beetje zon willen is begrijpelijk. En tegelijk merkte in een kroeg een Scandinavishe oudere ‘Spaanse’ op dat buitenlandse Europeanen het zieltogende Spanje financieel ten minste nog een beetje helpen. Ze zal best een beetje gelijk hebben.

En dan weer terug naar de Duitse eigenaren van ons appartement. Mevrouw geeft toe dat ze geen woord Spaans of zelfs maar Engels spreekt en dat ze in de supermarkt om de hoek haar ‘ Wurst’ koopt omdat ze haar daar begrijpen. Alleen maar voor de zon?

Tijd voor iets anders

Tijd voor een paar lessen ‘Jip en Janneke’-Spaans voor onze gastvrouw en tijd voor winterslaap voor mij.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, plezier met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.