Laat de zon nu maar blijven!

Wij hebben zonnepanelen.20130626_154309

Veertien stuks, genoeg voor alle elektriciteit die we gebruiken. Gelukkig vangen de panelen ook  daglicht op, maar dat geeft niet zoveel energie als de zon. En zeg nou zelf, als persoon krijgen we toch ook energie van de zon? Dus we hebben er maar een schepje bovenop gedaan.

En dan komen de vragen

  • ‘Over hoeveel jaar is dat terugverdiend?’
  • ‘Moet je BTW over die energie betalen?’
  • ‘Wat verdien je aan de resterende energie?’

Op sommige vragen heb ik geen antwoord. Ik kan je alleen vertellen wat ons motief was en is om in zonne-energie te investeren. Dat is omdat we van de zon, zolang de wereld blijft bestaan, kunnen genieten. Dat gaat verder dan in de zon liggen (dat doe ik liever niet en door de slechte, zon-arme periode die we hebben gehad, kan ik je verzekeren dat de zon in ieder geval op mijn gemoedstoestand werkt; als ze er is, voel ik me meteen meer opgeruimd) en de zon geeft ons energie zonder daarvoor zelf te moeten inboeten. Ik wil graag, voor mezelf, maar vooral voor mijn nakomelingen dat de wereld blijft bestaan. Die gedachte vind ik een investering in zonnepanelen wel waard. Gelukkig kunnen we ons die investering veroorloven. En daarnaast verdienen we meteen aan die energie. Want die panelen kosten geld, maar onze energie-rekening daalt. Waarschijnlijk is het genoeg om het elektriciteitsdeel weg te strepen.

En weet je?

De zon blijft de zon. Investeren in onroerend goed wordt normaal gevonden, maar we hebben gezien dat die kan schommelen. De zon blijft de zon. Aardgas, aardolie, het wordt allemaal minder, maar de zon blijft, hoop ik toch. Dus een investering in zonne-energie leek ons goed. Terugverdientijd is er, vast, maar zoveel als we in ons huis hebben geïnvesteerd verdienen we nooit terug. Kwaliteit van leven telt voor ons en de zon. Dus laat die maar blijven.

zon

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.