Luisteradvies – in stilte

luisterenPas had ik een gesprek met iemand die mindfulness-les wilde hebben met haar gezin. Daar moest ik eens over achter mijn oor krabben. Ken je dat? Er zijn op verschillende plaatsen mensen die zich graag laten horen en anderen die liever zwijgen. Bovendien willen sommige mensen liever geen intieme zaken in de groep gooien. Die verschillen zijn er in gezinnen ook. Ouders geven kinderen ongevraagd advies en kinderen slaan advies in de wind. Dat beeld heb ik, uit ervaring, ook. Een onderdeel uit de MBCT-cursus laat dat los. Want ‘luisteren’ kan anders.

In stilte luisteren luisteren2

Tijdens één van mijn banen leerde ik dat je met reageren in andere woorden de ander laat weten e hem of haar gehoord hebt. MBCT (‘mindfulness based cognitieve therapy’) hanteert een nóg veiligere methode: echt luisteren zonder te reageren. Dat kan. Als je iemand aankijkt als hij of zij praat, dan heeft die ander het gevoel dat je aandachtig naar hem of haar luistert. Zo reageerden we toen we deze methode evalueerden. Iemand uit mijn omgeving doet dat altijd. Ik vind dat prettig. Als hij me vraagt om hoe het met me gaat, dan luistert hij in stille aandacht. Dat geeft me heel veel vertrouwen. Dat laat ook zien dat zoiets kan buiten de trainingssituatie om.

Probeer maar eens

In het begin moet je misschien nog oefenen. Je kunt aan de ander vragen om erop te letten dat je niet te veel zult praten of helemaal niet. Je kunt vragen of die ander zich gehoord voelde na het gesprek. Je kunt zelf ook stiekem de tijd vastleggen, door te tellen of door een zandloper ongemerkt om te draaien.

Waarom niet?

Ik krabde me achter de oor na de vraag van diegene die met haar gezin MBCT-les wilde doen. Maar door hierover na te denken, heb ik een oplossing. Luisteren naar elkaar met aandacht kunnen we allemaal. Het levert ons wat op en we geven iets moois aan de ander.

Mindfulness 225 euro basisprijs

Je kunt bij mij deelnemen aan de mindfulness based cognitieve training (MBCT). We maken een afspraak om kennis te maken met mindfulness en je kunt ervaren wat het met je kan doen. Kosten voor een MBCT-training in 8 sessies van ongeveer anderhalf uur, zoveel mogelijk aangepast aan jouw wensen zijn minimaal €225,- . Daarin zijn 8 lessen, een cursusmap, geluidsmateriaal op USB-stick inbegrepen.

boedhabrug4-234x300

Een goed gesprek met – Ilja Aussems verhuist

 Van: Korte Raarberg 31, 6231 KP Meerssen (tot 1 december 2016)

Naar: Papenweg 80, 6241 BW   Bunde (vanaf 19 december 2016)

 043-879 55 79  / 06-41018380 / Ilja @play-time.nl

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.