Mijn blog – heb ik nog een schub?

Wat dat betekent?

Voor diegene die niet zo bekend is met MS, is een schub een terugval. In het Engels noemen ze dat een relaps. In ieder geval is het pijnlijk. Omdat het aan het begin vaker voorkomt en meestal verbetert (had ik daarom geen idee dat ik ongeneeslijk ziek ben?), speelt het vooral in de tijd die ik al achter de rug zou moeten hebben. Ik heb nu secundair–progressieve (SP) MS en dan komen er eigenlijk geen schub meer voor. Dan gaat alles langzaam (of snel?) achteruit.

Wat ik heb?

Eerst dacht ik dat het kwam doordat ik onhandig had gespoten. Op mijn rug. Maar na 2 eken doet nog steeds pijn. Ik draai me met moeite om. Vooral n bed. De huisarts heeft me naar de fysiotherapeut verzonden, is corona-tijd ook alweer moeilijk bereikbaar. Maar, ik ga er morgen naartoe. Kijken of dat helpt.

Mindfulness

Wat mij helpt, is aandacht voor mindfulness, Ik doe mee aan de online-retraite van SeeTrue en van IAM en ik geef online mindfulness Based Mindfulness (MBCT). Als jij wilt, meld je aan en gun jezelf aandacht in deze moeilijke tijden. Ik bied het je online aan. Neem maar contact met me op.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness, MS. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.