Mijn blog – relapse-remitting of progressief?

De eerste, merkbare relapse had ik achteraf in 1999. Toen zag ik dubbel, in Spanje. Maar dat ging langzaam beter. MS? Stress van het werk, dacht ik. Maar misschien had ik al eerder MS-symptomen. Ik had veel moeite om mijn plas op te houden. Nu, secundair-progressief ziek, ben ik incontinent.

Een, maakt het uit?

Fijn, denk ik, dat ik pas zo laat de diagnose kreeg, er zo laat achter kwam. Ik ben, omdat ik van niets wist, door blijven bewegen, werken. Dat kan ik nu niet meer goed. Gelukkig heb ik wel hulpmiddelen waar ik veel aan heb, bijvoorbeeld gelijkvloers sanitair, een elektrische rolstoel, een driewiel-fiets, een rollator. Laat omstanders maar denken en ‘praten’. Hun verhaal telt voor het, als ‘de waarheid’. Ik accepteer mijn beperkingen en de hulp die ik voor krijg.

En ik wacht op het ultieme genees middel, dat mijn achteruitgang sop zet.

Zal ik dat nog meemaken?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in acceptatie, mindfulness, MS. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.