Mijn blog – team tandem scoort op veel fronten

Gisteren deden we subquiz in Maastricht

Als team Tandem. Het was niet het team Tandem van de foto, maar we werden wél derde! Moeten we die naam maar aanhouden.

Wat MS is?

‘Dat is toch die spierziekte?’ Dat is het niet, ook al lijken symptomen op elkaar. Wij kunnen vaak moeilijk of niet lopen. Als ik om uitleg wordt gevraagd (meestal niet) leg ik het zo uit:

Stel je een kaars voor

De kaars brandt Door een lont. De was eromheen is als de myelinen die de zenuwen van je lichaam beschermen.

De was (myelinen) kan beschadigd zijn, littekens krijgen. Als en patiënt RRMS (relapse-remitting MS) heeft, dan herstellen die beschadigingen enigszins. Twee stappen achteruit en 1 vooruit ongeveer. Ik heb secundair-progressieve MS. Alles wat ik nu heb, gaat langzaam achteruit. Goed bewegen is voor mij (voor wie niet?) belangrijk. Daarom houd ik mij aan de principes van overhoring MS (OMS: eten, bewegen, mediteren). En daarom ook ga ik op 1 juni met het team-tandem klimmen tegen MS.

Let op: dit is huis-tuin-keuken uitleg

Medici weten het beter. Maar het helpt me om er een beeld bij te zien en te geven. Ener is nog geen geneeswijze gevonden. Ondanks alle goede opmerkingen. OMS helpt me overeind te blijven. En ik fiets graag voor het MS-fonds om hen te helpen geneeswijzen te onder zoeken.

Steun je ons?

Bij de ftp hierboven zie je hoe je dit kun doen.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in klimmen tegen ms, meditatie, Mont Ventoux. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.