Mindfulness: magisch en multifunctioneel

Ga jij al mindfull door het leven?

Ik doe mijn best. Want weet je, aan mindfulness heb ik mijn hart verpand! Met mindfull aandacht door het leven, op vele terreinen, brengt mij veel op, privé en zakelijk.

Wat is mindfulness en wat doet het met jou? 

Genieten van je leven in volle teugen, elk moment weer, elk moment van de dag. Is dat niet wat we allemaal altijd willen? Het geheim van genieten is dat het gebonden is aan het hier en nu. Genieten met je zintuigen. Horen, ruiken, zien, voelen, proeven. Mindfulness gaat over aandacht, voor het hier en nu. Jon Kabat-Zinn (grondlegger van ‘mindfulness-based stress reduction’) vertaalde de oosterse, boeddhistische benadering van aandachtsmeditatie naar de westerse aanpak van mindfulness. Het verwijst naar:

  • meditatie en beweging waarin je je bewust bent van wat er op dit moment met jou en je omgeving gebeurt;
  • een levenshouding van acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen.

Mindfulness leert je om op een praktische, zinvolle en effectieve manier méér rust, helderheid en balans in je leven te ontwikkelen. Door beoefening van mindfulness train je je vermogen om te genieten. Dat vermogen is bij ons allemaal wel aanwezig, we kunnen het trainen, met mindfulness.

Wanneer mindfulness?

‘Being mindful’ is een waardevolle eigenschap. Je kunt alleen maar mindfull zijn en handelen als jij dat wilt en als jij daar de verantwoordelijkheid voor draagt. Als dat is, dan is resultaat gegarandeerd! Er verschijnen steeds meer positieve onderzoeksresultaten over de waarde van mindfulness, voor bijvoorbeeld (partners van) depressieve, kanker-, ernstig zieke patiënten, maar ook voor andere mensen en groepen. Daarover lees je binnenkort meer in dit blog.

Waarvoor mindfulness?

En dan zul je zeggen: ‘Ja, maar ik heb geen of ik heb een ander probleem.’ Mindfulness neemt een centrale stelling in. En dat is: ‘Er is wat er is.’ Door aandacht te geven aan wat er hier en nu, met jou en je omgeving is, kun je in  alle situaties mindfull zijn en handelen. Ben jij, net als ik, moeder (of vader)? Heb je weleens opvoedvragen, -problemen of uitdagingen? Ben jij manager met de beheerstaken en -moeilijkheden, -uitdagingen of problemen die daarbij horen? Heb jij een probleem met je gewicht en heb je al zoveel diëten en andere middelen om af te vallen geprobeerd? Heb jij veel verschillende dingen aan je hoofd? Mindfulness, aandacht voor het hier en nu, zijn met wat er is, helpt mij en jou bij tal van zaken om er een goede, bevredigende weg is te vinden. Ik noem een paar aandachtsgebieden waarvoor opleidingen te volgen zijn:

  • Mindfull parenting
  • Mindfull management
  • Mindfull eten
  • Mindfull kids

Er zijn nog tal van andere aandachtsgebieden. Het laat zien dat mindfulness op elk gebied in het leven inzetbaar is. ‘Being mindfull’ is dus mogelijk en wat mij betreft helemaal de moeite waard!

Laten we beginnen met de basis

Overal, ook bij jou in de buurt, worden basistrainingen mindfulness gegeven. De reguliere training beslaat acht bijeenkomsten van ongeveer 2 uur. In de training en met eigen oefening  word je vertrouwd met mindfulness. Ik organiseer zelf in Meerssen een basistraining. De nieuwe training start in januari 2012. Wanneer je hier meer over wilt weten, dan geef ik je graag meer informatie.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.