Mindfulness, voor iedereen en preventief

boedhabrug4-234x300

In de Optimist  (22 november 2014) die was bijgevoegd bij de NRC-weekendkrant stond een artikel over mindfulness in de advocatuur. Ik sprak gisteren ook iemand die personeelsmanager is bij een groot bedrijf. Die gaf aan dat er veel voor zieke werknemers (bijvoorbeeld als ze burnout hebben) wordt gedaan, maar vaak is het dan al te laat.

Voor iedereen, vooraf

Mindfulness kan vooraf wat doen met mensen. Let op: mindfulness is niet als en pleister op de wonde. Jíj gaat ermee aan de slag, jíj gebruikt het wel of niet. Mindfulness vraagt om veel, en leuke oefening. Het biedt veel inzichten. De meeste zaken zijn voor veel mensen bekend, maar ver weg en weinig gebruikt. Een voorbeeld:

The beginner’s mind

Een kind leert lopen. Als het dat kan, dan vergeet het dat het dat ooit niet kon. Zo zijn er veel zaken. We leren iets en kunnen het voor altijd. Gelukkig. Mindfulness leert dat het handig kan zijn om te blijven omkijken naar de dingen die zo vanzelfsprekend lijken. Stel je voor dat je een lange rit met de auto (of een ander vervoermiddel)maakt. Na een tijdje ben je op je bestemming. Weet je nog iets over je rit? Precies? Of dacht je over andere zaken, over wat er gebeurd is, over wat er gaat of moet gebeuren, over zorgen, over plannen, over… Als je zo op je bestemming bent gekomen, dan is dat zo. Maar, ga eens na waarom je niet zo precies bij je rit was. Wilde je dat? Mindfulness gaat wat mij betreft voor een belangrijk deel over kiezen. Ik maak nog steeds vaak ritten waarvan ik me het verloop niet meer precies herinner. Maar ik kies er wél vaker voor om met een beginner’s mind naar dingen om me heen te kijken, om ze te ervaren. Soms vind ik het prettiger om om me heen te kijken, te horen, te voelen, te proeven met een beginner’s mind dan om voor- of achteruit te ‘piekeren’. En vaak doe ik het niet.

beginner's mind

Ik gaf toch al aan dat preventief kiezen centraal staat bij mindfulness? Bij de gewone mens gaat dat lang niet altijd. En daarom heb ik MS, maar daarom kies ik er ook voor om me met ‘The Wahls’ Protocol’ beter te voelen. Ik hoop dat het me, in de toekomt, lukt.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in beginner's mind, mindfulness, MS met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.