#Mindfulness – waar komt dat vandaan?

Elke dag maak ik een droedel die past bij mijn blog. Dit is nummer 1

Ik kom terug van een weekend mindfulness. Ik heb er ervaring mee en nog steeds geniet ik van de verwondering en de aandacht die het me biedt. Ken jij het? Heb je belangstelling of voel je weerstand?

Dat is niet vreemd, want

Op dit moment is het maatschappelijke geloof in spiritualiteit groot. Tenminste, als je yoga, vegetarisme, tarot, enz. onder die grote verzamelnaam wilt scharen. Maar, er zijn ook genoeg mensen die een uitgesproken afkeer hebben tegen zoveel zweverigheid. En dan komt er weer een nieuwe hype, mindfulness.

Wat is het, waar komt het vandaan?

Op Wikipedia wordt het volgende over mindfulness geschreven:

Mindfulness is een uitdrukking die afkomstig is uit het angelsaksisch taalgebruik. De oorsprong ligt in het Boeddhisme. Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudige pad (in Pali en Sanskriet: samādhi). Het werd oorspronkelijk aangeduid met sati in Pali of als smṛti in Sanskriet. Het wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van Boeddhisme. Voornamelijk in het Verre Oosten. Het bestaat uit meditatie en yoga.

In het Westen is het bekend geworden door het werk van onder anderen Thich Nhat Hanh[1], een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en daar onder andere les geeft. 

Mindfulness verwijst naar:

  • een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment (“Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt”): bewuste aandacht.
  • een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding.
  • juiste indachtigheid of bewustzijn in de Boeddhistische leer.

Door mindfulness te beoefenen wordt het mogelijk de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen. Leven in het moment. Door het bewustworden en loslaten van automatismen en oordelen, is het mogelijk innerlijke kalmte en rust te bereiken. Het is niet de bedoeling dat je in jezelf keert of transcendeert. Hoewel de term mindfulness verbonden is aan het Boeddhisme, zijn er zeer oude Christelijke mystieke tradities die vergelijkbare (meditatie-)technieken hanteren en ook vergelijkbare ervaringen beschrijven.

Amerikaan Dr. Jon Kabat-ZinnEmeritus Hoogleraar aan de University of Massachusetts Medical School heeft als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald en een acht weken durende training ontwikkeld, mindfulness based stress reduction (MBSR). Hij heeft de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en/of psychotherapeuten in de Verenigde Staten en Europa. MBSR, in het Nederlands ook wel aandachtstraining genoemd, wordt door therapeuten gebruikt ter bestrijding van piekeren, depressie of burn-out. Kabat-Zinn heeft bij de ontwikkeling van zijn methode veel ontleend aan de praktijk van Zen.

 

 


De link tussen zweverig oosters en westerse georganiseerdheid

Wat ik zo boeiend vind bij mindfulness is dat we als westerlingen eindelijk bereid zijn om om ons heen te kijken en om dat wat waardevol is uit een andere regio, op te nemen. In dit geval gaat het weer om aandacht, voor het hier en het nu. Zweverig? Ouderwets? Misschien.

Mij helpt het om niet meer te rennen en om stil te staan bij wat er om me heen gebeurt. Zoals vroeger, denk ik. Op mijn leeftijd heb ik dat nooit meegemaakt 😉 Ik beveel je een   bijeenkomsten mindfultraining van harte aan!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.