MS, mindfulness and me – en jij?

Het allitereert mooi, vind je niet?

Daarom laat ik deze Engelse titel maar overeind. Ik wil je vertellen wat MS hebben voor mij inhoudt (want dat heb ik, als je dat nog niet wist). Ik heb secundair-progressieve MS. Het gaat steeds een beetje verder achteruit. Het gaat ook bij iedereen anders, overigens. Mijn ‘relapses’: ik ben duizelig, heb weinig evenwicht (gisteren viel ik met mijn rollator in het centrum van Den Haag voorover op straat omdat ik mezelf niet overeind kan houden), ben chronisch-depressief, incontinent (mijn sluitspieren doen het niet meer goed), ben chronisch heel moe, kan me niet goed concentreren, vergeet veel. Ik denk dat het dit wel is.

MS

‘Je bent zo positief’

Dat zeggen mensen weleens tegen me. Ik vraag me stilletjes af waar ze die ‘wijsheid’ van hebben. Misschien omdat ik niks over mijn toestand zeg. Nou, hierbij dus. MS is wat mij betreft zwaar ‘klote’. Het is in principe niet terminaal, maar toch. En het klopt wel dat ik er niet alles van tegen iedereen vertel. Wat schieten anderen ermee op? Misschien kun je dan even meelijden. Even maar, en dan ga je je weer druk maken over andere zaken aan de orde van de dag. Dat klopt, dat is menselijk.

Wat ik leer van mindfulness

Nog voordat ik de diagnose ‘MS” kreeg, werd ik mindfulness-trainer. Het hielp me toen al om mijn depressiviteit te ‘handlen’. Voor de wetenschap van MS en alle klachten die ik daardoor heb, doet mindfulness me ook goed. Ik neem regelmatig de tijd om hier en nu te voelen. En ja, soms , of nee, zelfs vaak, is dat slecht. En mindful stilstaan of -zitten bij mezelf, hier en nu, voelt goed. Ga maar voor jezelf na: hoe vaak sta je stil bij wat er hier en nu met jou is.

Wat mindfulness jou kan geven

Meestal gaan onze gedachten naar wat er allemaal nog moet gebeuren met jezelf, je omgeving, naar wat er allemaal al gebeurd is. Ik ben ervan overtuigend, ook door de ervaringen van anderen, dat mindfulness een mooie benadering biedt van hoe we in het leven staan of willen staan. Door de cursus ben ik ervan overtuigd dat het leven gewoon, inmiddels 100 jaren duurt en dat we er dan niet meer zullen zijn. Dat was het. Er is wat er is. In dat geval kunnen we toch beter hier en nu, mindful leven? Of gaat het volgens jou anders? Laat me erbij zeggen dat 100 jaar hier en nu beleven ook wel handig kan zijn als er na die 100 jaar nog iets anders met ons gebeurt.

Ik geef basistraining Mindfulness, ook online

 

Basistraining in het zuiden van het land, €100,-, 8 bijeenkomsten in kleine gezelschappen en tijdstippen in overleg

OF

Cursus online, MindfulnessmetIlja.nl, €75,-

 

Wil jij ook één van

mijn trainingen (8 lessen) volgen? MELD JE  AAN , doe er je voordeel mee en heb plezier!

 

bhoeddha-brug

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness, MS met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op MS, mindfulness and me – en jij?

 1. Jan Jongbloed schreef:

  Beste Ilja,

  Je blog getuigt van heel veel. Twee zaken vallen mij op: jouw diepe misére, en de moed die je aan de dag legt. Ten eerste: vreselijk dat je in Den Haag gevallen bent. Pijnlijk? Ik hoop dat je strijdbaarheid er geen al te harde klap van heeft gehad. Ten tweede: je moed. Dit is geen goedkope lippendienst om ‘medelijden’ maar een vorm te geven, maar ik kan je volgen (althans een klein stukje). Er is niets moois van MS en jouw situatie te zeggen, en dat ga ik (uit respect) ook niet proberen. Wat heeft strijd voor nut wanneer je weet dat je het nooit gaat winnen? Desondanks moet je volhouden en blijven proberen om er het beste naar gegeven mogelijkheden van maken. Al was het maar voor de mensen om je heen, dat zij zien dat jij slachtoffer bent, maar ook bondgenoot. Dat vergt moed en heel veel kracht. Ik hoop dat het je lukt dat vast te blijven houden.

  • iljas schreef:

   Hallo Jaap,
   Volgens mij ben jij iemand die redelijk weet wat ik meemaak en voel. Dank je voor je begripvolle reactie. Ga zelf goed. Sommige dingen kunnen nu eenmaal niet gewonnen worden. Dan maar aandacht voor wat wel gewonnen wordt, liefde en het welzijn van geliefden, bijvoorbeeld. Groet, Ilja

 2. Ilja schreef:

  sorry, Jan, zeg maar niet Jaap 😉 , groet, Ilja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.