Over de seizoenen

Ik vertelde je laatst over mijn seizoensdepressie. Als je dit herkent, lees dit boe:

Leven en werken met de seizoenen – Jaap Voigt

Dit is de strekking:

‘Wij mensen zijn geneigd de seizoenen en de wisseling ervan te zien als iets, dat buiten ons om plaats vindt. Wij maken echter deel uit van de cyclische beweging ervan. Sterker nog: wij zijn de seizoenen. Wij zijn de belichaming van dat ritme.’
Dit boek is de neerslag van een studie van Jaap Voigt over de invloed van de seizoenen op de mens.

Seizoensdepressie is menselijk

Dat boek relativeert ook hoe ik me voel. Door het jaar heen, de stand van de zon en de maan zijn van grote invloed op persoon en maatschappij.

Esthetiek Nele zegt daarover:

De PHYTO 5 energetische kalender

vijf energetische seizoenen

De Phyto 5 energetische kalender is gebaseerd op de Chinese jaarkalender. Daarop staan de verschillende energetische seizoenen aangeduid op basis van de vijf elementen. Net zoals in onze westerse kalender zijn er vier hoofdseizoenen, die elk ongeveer 72 dagen duren.

  1. Hout: de yang-energie breidt uit en de yin-energie krimpt. Dit is de lente.
  2. Vuur: de yang-energie piekt en de yin-energie is op haar laagst. Dit is de zomer.
  3. Metaal: de yang-energie krimpt en de yin-energie breidt uit. Dit is de herfst.
  4. Water: de yin-energie piekt en de yang-energie is op haar laagst. Dit is de winter.
  5. Tussen deze vier hoofdseizoenen is er telkens een energetisch aarde-tussenseizoen. Dit is een overgangsperiode die viermaal per jaar voorkomt. Deze vormt het vijfde energetische seizoen en duurt telkens ongeveer 18 dagen.

Het is nu dus het waterseizoen. Wat dat zegt over mensen zoals ik, weet ik niet.

Die elememtemleer kom je vaak tegen, onder meer in tai chi. Ellen Retera schrijft erover in haar boek: ‘Met Voeding in je Element‘. Ik vraag haar eens of de verschillende typen die zij weergeeft, samenhangen met seizoenen.

En daarbij: ik ben hooggevoelig ook nog. Een kennis heeft me eens geleerd om me als hetaere ineen glazen koepel te plaatsen, met overal glas om me heen zodat niets en niemand bij me kan komen dan licht en lucht alleen.’

En, wat me helpt om de seizoenen door te komen en misschien jou ook:

________________________________________________________________________________________________

Mindfulness!

Als jij wilt, kan ik je daarmee helpen: 1 op 1 of online

 

Wat geeft mindfulness mij en jou?

Mindfulness helpt me helder te blijven. Ziek of niet. Ik mediteer regelmatig (soms te weinig wat mij betreft). Maar het belangrijkste wat mindfulness me brengt, is de benadering van het leven. Opmerkingen als ” ’t is wat” of  “we moeten het er maar mee doen” waren nooit zo mijn ding, maar met mindfulness in mijn achterhoofd worden ze helemáál relatief. Ik lach er stiekem in stilte om. Vroeger zou het  me opgewonden hebben. Voor een deel ook omdat ik niet zo goed snapte hoe ik hiermee om kon gaan. Mindfulness heeft me geleerd om meteen te denken: ‘er is wat er is’ en ‘gedachten zijn geen feiten’, zodat ik niet vastloop in andermans opmerkingen en oordelen.

Dat is wat ik heb geleerd. Ik zie ook in dat mindfulness voor iedereen zinvol is, zelfs als je ‘normaal’ bent.

 

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in depressie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.