Over hechting gesproken – kun je daar mindful mee omgaan?

Deze week had ik een paar keer, privé en zakelijk, te maken met hechtingszaken.

Wat is dat, hechting?

Ik bedoel dan vooral hechtingszaken waar kinderen mee te maken krijgen. Het Nederlandse JeugdInstituut (NJI) zegt daarover: Voor de identiteitsvorming van een kind is het belangrijk dat het in de eerste levensjaren een goede affectieve relatie met de ouders heeft en dat het veilig gehecht raakt. Soms verloopt het hechtingsproces niet goed. Er is dan sprake van onveilige gehechtheid.

Wanneer kan een hechtingsproces bijvoorbeeld niet goed verlopen?

Bijvoorbeeld bij een echtscheiding of het verlies van een ouder, bij onveilige gezinssituaties of bij adoptie. Je kent vast wel een situatie of een persoon die daarmee te maken heeft. Dat kan een jongere, maart ook een oudere persoon zijn. Want onveilige hechting heeft nogal impact, ook voor langere tijd.

Welke impact dan?

De term ‘onveilige hechting’ geeft het al aan. Mensen kunnen zich moeilijk hechten aan personen of situaties. Bijvoorbeeld in relaties. En dat is zó jammer, vind ik. Ik zou dat iedereen gunnen. Angst kan dan ook minder zijn.

Hoe dan?

Bij mindfulness wordt het mantra ‘er is wat er is’ gebruikt. En er wordt ook duidelijk aangegeven dat een mens oprecht verdrietig mag zijn of balen. Ik ben, denk ik, veilig gehecht, maar ik ben opgevoed met het idee dat alles in de doofpot moet worden gestopt. Vooral mensen die last hebben (gehad) van onveilige hechting hebben er soms baat bij om oprecht te mogen balen. En om de schouders te ontspannen en oprecht te vinden: ‘er is wat er is’.

Het is ze gegund

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.