Over luisteren gesproken

Overkomt dit jou ook wel eens?

Laatst was ik aan het wandelen, met mijn geliefde. Onderweg kwamen we bekenden tegen. Zoals te doen gebruikelijk wisselden we de beleefdheidsvraag uit: “Hoe gaat het?” Ik vertelde dat ik die dag, na een week van griep, voor het eerst weer buiten was. Mijn gesprekspartner had dat ook. Bij alles wat mijn partner of ik tegen die anderen zeiden had één van de twee anderen (steeds dezelfde persoon, de ander stond wijselijk, zwijgzaam aan de kant) precies dezelfde ervaring. Wat mij betreft herkenbaar en om te lachen, in dit ge val. Soms kun je ook maar beter inwendig lachen.Soms heb je meer of anders nodig en kun je het lot een handje helpen.

Hoe kun je, voor een goed gesprek, het lot een handje helpen?

In positieve zin dan. Je kunt je voorbereiden op een gesprek door met jezelf af te spreken om te luisteren. Doe het maar eens, het is de moeite waard. Bijvoorbeeld door actief te luisteren. Dat kan met LSD, niet dé drug, mnaar misschien wel een drug, om een aangenaam en effectief gesprek te voeren.

  • Luisteren –  Kijk de ander aan; laat in je hoofdbewegingen (door te knikken, nee te schudden, verbaasd te kijken, etc.) zien dat je luistert. Je kunt het ook ondersteunen door te ‘hummen’, te lachen, etc.
  • Samenvatten – Wanneer je wilt, kun je, in je eigen woorden, samenvatten wat de ander heeft gezegd. Het helpt de ander ook om zich ‘gehoord’ te voelen. En het helpt jou om te ‘ mogen’ praten. Je kunt met je eigen samenvatting ook richting geven aan het gesprek. Zo kun je in je samenvatting laten horen wat jou interesseert.
  • Doorvragen – Hiermee kun je nóg een stap verder in die richting zetten. Met doorvragen, stuur je het gesprek in de richting die jou, je gesprekspartner en een goed gesprek kan passen.

Na een valse starst, opnieuw beginnen

In het geval van mijn ervaring, een plotselinge ontmoeting, heb ik achteraf, inwendig, het voorval en het gedrag van de persoon weggelachen. In dit geval was dit geen probleem. Maar stel je voor wat je kunt winnen als je samen met zo iemand aan tafel zit, iemand die het allemaal al kent, meegemaakt heeft, praat hem of haar er niet van. Dan kun je zelf, na een valse start de ruimte nemen om actief te luisteren. Het biedt jou en de anjdert de kans voor een goed, effectief en aangenaam gesprek.

 Probeer maar eens. Het is de moeite waard!

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, plezier. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.