Over mindfulness en over wat het verschil tussen mensen en andere dieren kan zijn

Deze week mediteerde ik met een geleide meditatie van Edel Maex, bekende Belgische mindfulness-‘goeroe’. Hij gaf in de meditatie aan dat het normaal is dat er altijd gedachten in onze geest werkzaam zijn. Dat is niet nieuw, voor jou niet en voor mij niet. Maar, met de manier waarop hij dit verwoordde in de meditatie, bracht hij me op een gedachte. Is dat het grootste verschil tussen mensen en andere dieren?

Wat weet jij van het verschil tussen mensen en andere dieren?

Ik las een tijd geleden dat baby’s voor de eerste keer dromenwanneer ze in staat zijn om geluiden en woorden te herkennen en er betekenis aan te geven. In zo’n geval kan ik me voorstellen dat diezelfde woordenen klanken, mensen helpt om betekenis verlenen en zo gedachten te ontwikkelen.  Navorsing van het gegeven dat baby’s zouden dromen leverde niets op. Ik weet niet wat waar is, maar betekenisverlening kan misschien  het verschil zijn tussen de gedachten van mensen en van andere dieren.

Even voor de duidelijkheid: ik ken ook het voorbeeld van die hond die na zes keer dezelfde uitlaatronde de zevende keer echt andere ronde  meer wil dan die weg.

Maar goed, zouden gedachten en de woorden die we erbij kunnen gebruiken het grootste verschil zijn tussen mensen en andere dieren? Wat weet jij hiervan? (Hoe) kan ik er meer van weten?

Wat doen mensen met dit gegeven? Wat zegt het jou over jezelf?

Wat in ieder geval zo is, denk ik, is dat mensen zichzelf  ‘beter’ en ‘belangrijker’ vinden dan andere dieren. Kijk maar eens naar de manier waarop we andere dieren behandelen. Wij hebben in ieder geval gedachten, waarmee we veel denken te kunnen doen. Fijn, want met gedachten kunnen we grote stappen zetten, maar mij zaten ze ook vaak in de weg. Ze zijn overal en altijd. Bij jou toch ook?

Wat biedt mindfulness aan gedachten?

In het geval van de mindfulness-benadering zijn die gedachten het centrale aandachtspunt, hier en nu. We hebben constant gedachten, prima. Mindfulness biedt ons wel de keuzen om ermee om te gaan en hoe ermee om te gaan. Op die manier kunnen gedachten sterk zijn en áls ze het belangrijkste verschil vormen tussen mensen en andere dieren, dan kunnen mensen met mindfulness alleen maar nóg succesvoller zijn! Lees hier meer over mindfulness en over de soorten mindfulness-training die ik je bied.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.