Plezier in werken – kan dat?

Werk jij met plezier?

Normaal wordt er tussen kerst en oud en nieuw – ‘gelukkig’ – niet teveel gewerkt. Een mens heeft recht op zijn rust en privacy, toch? Even terug naar de vraag: Plezier in werken – kan dat? Is plezier en tegelijk werken een contradictio in terminus?

 

Vorige eeuw (1940) werd John Callo ontslagen door de Ford Motor Company. Hij was ‘betrapt op glimlachen’, nadat hij al eerder inbreuk had gemaakt door ‘te lachen met de andere mannen’ en ‘de lopende band ongeveer een halve minuut vertraagd had’ (Collinson, D. L. (2002). ‘ Managing Humour’, Journal of Mangement Studies). ‘Werk en spel, zo vreesde Henry Ford, was een gevaarlijke combinatie. Als je ze niet quarantaine hield, zouden ze elkaar vergiftigen. Heeft spel en werk iets te maken met plezier en werk? En dan: wat te denken van de gedachte van ‘vrije werkers’ die worstelen met de gedachte dat werk geassocieerd wordt met ‘moeten’ en dat het ‘eng’ wordt gevonden dat vrij werken leuk en in ieder geval niet tijdrovend hoeft te zijn (zie bijvoorbeeld SayE-Business)? Ken je het gezegde ‘van zijn hobby zijn werk gemaakt?’ Hoe klinkt dat, als ze dat over jou of iemand dicht in de buurt zeggen? Bewonderenswaardig? Of opeens niet meer zo’n pretje want…werk?

Volgens mij is werk gewoon onderdeel van het leven. Net zo goed als dieren de hele dag op zoek zijn naar voedsel, moeten wij daar ook voor onszelf voor zorgen. Werk betekent inkomsten betekent levensonderhoud. En dus is werk net als het leven zelf ook met grote regelmaat plezierig.

Als we werk vooral gelijk stellen aan levensonderhoud, dan mag het wel plezierig zijn, toch?

Bijna 2011: veel plezier toegewenst, in werk en ook in leven!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.