Politiek-bestuurlijke gevoeligheid, daar doe je alle burgers een plezier mee!

Ambtenaar zijn, een bijzonder vak

‘Als je bij de loodgieter op bezoek gaat, lekt de kraan daar ook.’ Een bekende grap, maar handig? Wat zegt dat over onze democratie? Ambtenaren zijn de meest duurzame factor binnen de overheid in het democratisch bestel in Nederland. Zij zijn niet afhankelijk van verkiezingen voor hun eigen positie. Zij zijn aan genomen om hun expertise, kennis en vaardigheden. Niet speciaal omdat ze hun verhaal zo goed over het voetlicht kunnen brengen. Ambtenaren kun je zien als een baken in de snelle, dynamische wereld van de democratie.

Waarom dan geen extra aandacht om goed te blíjven functioneren?

Met de basis van de deskundigheid, kennis en vaardigheid waarover ambtenaren beschikken, kan het geen kwaad om ze handvatten te bieden voor ontwikkelingen in de tijd en in de organisatie. Ben jij ambtenaar, en/of ben je burger? Alle partijen zijn gebaat bij een sterk ambtelijke organisatie. Het kan de democratie ondersteunen, die mensen en partijen waar wij in goed vertrouwen op gestemd hebben. Als bestuurders ook nog kunnen rekenen op de onmisbare ondersteuning van een stevige ambtelijke organisatie, dan vaart een samenleving daar wel bij.  Als die twee partijen goed samenwerken kunnen ze  bereiken waar ze voor aangenomen en gekozen zijn. Daarvoor moeten politici en ambtenaren elkaar aanvoelen. Play-Time verzorgt voor de gemeente Boskoop (Werken in het groene Hart), in het kader van haar initiatief om een interne academie op te zetten voor ambtenaren de workshop politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Een dergelijke academie is een prima mogelijkheid om ambtenaren die bijscholingsmogelijkheden te bieden. Ambtenaren uit omliggende gemeenten doen ook mee. Dat is vast een goede gelegenheid voor uitwisseling en netwerken van de gemeenten op een ander niveau.

Dus, wat bied je burgers, als ambtenaar, met je politiek-bestuurlijke gevoeligheid?

Politiek-bestuurlijke gevoeligheid helpt ambtenaren om hun werk goed te doen en hun ondersteunende rol voor de bestuurder goed te vervullen. Daar word je als burger natuurlijk blij van omdat je het ook terug kunt zien in verwezenlijking van de beloften die de nu zittende bestuurder jou voor de verkiezingen heeft gedaan. En een ambtenaar wordt blij als hij of zij goed functioneert in het werk.

Goed voor de democratie, goed voor de bestuurder,  goed voor de ambtenaar én goed voor jou als  burger! Een goed vooruitzicht, toch?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.