#Politiek-bestuurlijke sensitiviteit 3 – een goed gesprek met de bestuurder

 
 
 Bij elke blog plaats ik een droedel die bij mijn verhaal past. Dit is droedel 8.
 
En toen kwam, na de verkiezingen en de formatie, een nieuwe bestuurder kennismaken. Of werk jij al langer met jouw bestuurder en liggen er toch nog vragen bij jou? Hoe moet je met hem of haar in overleg? Hoe ‘verkoop’ je jouw kennis en ervaring aan hem of haar? Hoe vermijd je dat hij of zij fouten maakt waar jij voor ‘opdraait’?

Praktijkvoorbeelden

Als ambtenaar met veel kennis en ervaring, wil je je bestuurder behoeden voor fouten. Als ambtenaar, wil je het graag goed doen, en vraag je je af wat jouw rol is in de samenwerking tussen jou en de bestuurder. Je kent vast de komische voorvallen uit ‘Sorry minister’ of  ‘Yes minister’. Daarin zit vaak een ambtenaar met vele jaren ervaring die zijn of haar eigen positie met hand en tand verdedigt en tegelijk de ‘onervaren’ bestuurder wil behoeden voor uitglijders. Let op: dit is fictie en moet vermakelijk zijn. In veel gevallen gaat de praktijk anders.

Ik noem nog een fictie-voorbeeld, een film ‘In the Loop’, waarin een minister aan het werk is met assistenten die hem vooral moeten ondersteunen en adviseren in de communicatie. Daarin merkt de minister op dat hij in de verkiezingsperiode vaak gesproken heeft en dat dat zijn kiezers blijkbaar heeft aangesproken. Daar heeft hij wellicht gelijk in. Hoe ‘vertrouw’ je er als ambtenaar op dat je bestuurder in staat is om zelfstandig zijn werk te doen? Wat is jouw rol in de samenwerking met die persoon dan?

6 aandachtspunten in een goed gesprek met je bestuurder

In de cursus Politiek-Bestuurlijke Sensitiviteit gaan we onder meer dieper in op:

  1. mogelijke bestuursstijlen van bestuurders;
  2. de arena’s waarin bestuurders en ambtenaren zich bewegen;
  3. de specifieke situatie in je eigen werk;
  4. uitwisseling van ervaringen met andere deelnemers;
  5. een gesprek met een ervaren bestuurder die de situatie vanuit verschillende kanten kan belichten;
  6. en verder alles wat er in de twee-daagse cursus en de terugkomdag aan de orde komt.

Lees verder ook:

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.