Politiek-Bestuurlijke sensitiviteit in een nieuwe, politieke tijd

 

Een nieuwe kabinetsperiode start. Veel burgers zijn daar hoopvol over, ondanks het feit dat er veel bezuinigingsmaatregelen worden genomen. En natuurlijk zijn er veel tegengeluiden, over wat ons allemaal wordt aangedaan.

Wat zegt dat over politiek-bestuurlijke gevoeligheid?

Wij (Play-Time) organiseren voor de vierde keer voor gemeenten in het Groene Hart de workshop ‘Politiek-Bestuurlijke Sensitiviteit’. En ja, dat blijft in politiek veranderende tijden nog steeds nodig. Meer nog, misschien. De lokale verkiezingen vinden pas plaats in 2014, maar als het nieuwe kabinet zijn zin krijgt, dan worden er heel wat lokale en regionale overheden opgeschaald.  In de kleine gemeente waar ik woon gaan er al stemmen op om dan vooral maar te zorgen dat er geen gemeentelijke reserves meer zijn voor de grotere gemeente die ‘ons opslokt’. Buiten het feit dat ik dat een rare gedachte vind, blijft staan dat dit wel veranderingen oplevert voor gemeentelijke instellingen. Voor ambtenaren én voor bestuurders. Dat vraagt ook om een nieuwe aanpak van de workshop politiek-bestuurlijke sensitiviteit van Play-Time.

Een kleinere of een grotere gemeente

In een dorp ‘ken je elkaar’ en wordt in het geval van verkiezingen ook zodanig gestemd. In een grotere gemeente kent lang niet iedereen elkaar. Dan stemmen mensen minder op personen en meer op het politieke geluid of de partij die hen past. In  sommige, kleinere gemeenten, werken opvallend veel ambtenaren die goede banden hebben met bestuurders. In een grotere gemeente wordt veel nadruk gelegd op de competenties van kandidaten. Bij ‘fusies’ of vergaande samenwerking van lokale overheden krijgen die verschillende culturen met elkaar te maken, worden ze sterk door elkaar beïnvloed. Dat vraagt ook wat van je politiek-bestuurlijke gevoeligheid. Vanuit onze ervaring met gemeenten van verschillende grootte én met gemeenten die vergaand samenwerken, weten we dat  de culturele diversiteit waarmee in zo’n geval moet worden gewerkt, van belang is.  En we zien die diversiteit, in een nieuwe situatie voor lokale overheden graag als een kans!

Diversiteit en verandering als kans

Geen mens ziet graag een verandering op zich afkomen. Je dacht als ambtenaar je werktoekomst voor langere tijd te kunnen voorzien. Je voelt je thuis in een werkomgeving met de collega’s en de cultuur die dat met zich meebrengt. Komt er opeens zo’n ‘betweter’ die alles op zijn kop wil zetten! Opeens krijg je in een nieuwe situatie te maken met een andere omgeving, manier van werken, met andere collega’s. Dat begrijpen we bij Play-Time best. En tegelijk gaan we graag uit van de filosofische uitspraak van een sportgrootheid: ‘Elk nadeel heeft z’n voordeel.’ Er is een reden geweest waarom die ‘betweters’ die veranderingen wilden instellen. Er is of er was een doel voor. Vanuit dat standpunt is het handig om de verandering die je boven het hoofd hangt serieus te onderzoek en voor te bereiden. Elementen die een rol spelen in tijden van verandering zijn onder meer:

Innovaties en de kansen die veranderingen bieden

Er zijn ook nu, in de bestaande situatie  zaken waar je niet zo blij mee was.

 • Waarom was je er niet zo blij mee?
 • Kan het ook anders?
 • Waarom is het niet anders?
 • Kun jij daar iets in veranderen of vernieuwen?
 • Kun je dat met collega’s op nemen?

Misschien is een aankomende verandering dé gelegenheid om die zaken aan te pakken. Een mooie gelegenheid om creatief na te denken over mogelijke veranderingen misschien?

Leergierigheid en belangstelling voor de nieuwe situatie

 • Wat is het doel van de nieuwe situatie?
 • Hoe gaat dat lukken?
 • Met welke nieuwe zaken heb je als ambtenaar te maken?
 • Hoe wordt je werk georganiseerd?
 • Met welke nieuwe mensen heb je te maken?
 • Wat kun je die mensen en die nieuwe situatie brengen?
 • Wat kun je van die mensen en in die nieuwe situatie leren?
 • Welke doelen wil je voor jezelf en voor je nieuwe situatie stellen?

Zo kan een verandering misschien niet makkelijk of zelfs wenselijk zijn en tóch leiden tot een situatie waarin je met plezier en professionaliteit aan de slag kunt. Als je je vooraf de moeite gunt om je er in te verdiepen. Lees hier meer over mogelijkheden.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, communicatie, plezier met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.