Positief of negatief?

Ben jij altijd positief?positief

Ik krijg van anderen altijd geluiden dat ze mij zo positief vinden. Ik weet niet of dat waar is, maar ik merk wel dat negatieve geluiden en gebeurtenissen me erg hard kunnen raken.

Hoe dan?

In deze feest- en zomertijd spreek ik regelmatig met mensen waar ik achteraf een ongemakkelijk gevoel van heb (van dat gesprek dan). Ieder ander is schuldig. Instanties werken niet mee. Hulp werkt averechts. Ook op televisie zijn er veel critici van de coach, het team, de politiek, de instanties te horen en te zien. Mijn puberzoon heeft de neiging om alles af te doen met: ‘dat wil ik niet’. De dingen die ik hier noem, raken me. Op tv kan ik zappen naar een rom com of iets dergelijks. Van mensen op een feest die me zo hard raken, kan ik me beleefd afwenden naar een andere bekende. Tegen mijn zoon heb ik gezegd dat zijn opmerkingen me hard troffen.

positief negatiefWat positief of negatief doet met energie

Ons leven staat of valt bij (het gebruik van) energie. Positiviteit en negativiteit zijn daar bepalend bij. Negatief gedrag en negatieve gedachten zijn een struikelblok voor energie, voor geluk en succes. Newstart kan je daar alles over vertellen. Ook MauveClouds geeft hier op haar site een aardig beeld van. Mijn orthomoleculair therapeut Ellen Retera  is altijd heel stellig in de manier waarop energie in je lijf en in je leven als een soort ritmische trilling werkt: positieve zaken geven veel levensenergie, negatieve nemen energie weg. Ik denk dat ze daarin wel gelijk heeft.

Misschien kunnen we daar wat simpels mee doen?

Positief en negatief zijn er altijd. Het is een goed idee om die zaken een keer naast elkaar te noteren: lins + en rechts –  ervaringen op een dag. Probeer te zorgen dat de linkerrij langer is dan de rechter. Het is sowieso al goed om stil te staan bij je dagelijkse leven. En het is goed om meer positief te denken en te handelen. Veel zaken heb je zelf in de hand. Leuk om te doen en te weten! En waarschijnlijk ook goed om te voelen.

energie

 

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, energie met de tags . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Positief of negatief?

  1. Jeanne-Tine schreef:

    Goed onderwerp…en wat mij betreft ook echt een issue waar ik nu veel meer bij stilsta en mee bezig ben dan voorheen. Bij deze stuur ik je wat positieve energie. Ik hoop dat het je goed gaat.

    Groet en fijne vakantie,

    Jeanne-Tine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.