Puberen – van alle tijden, 4 aandachtspunten

Kun jij je nog herinneren hoe jouw puberteit was? Wil je er wel aan herinnerd worden? Heb je nu ook te maken met de puberteit van zoon, dochter of van een andere persoon dichtbij? 

Pubers vroeger en nu

Ik heb puberkinderen. Ik was ook ooit in de puberleeftijd. Sommige dingen zijn hetzelfde voor pubers van nu als hoe het vroeger was.  Er zijn echter ook dingen heel erg veranderd. Ik ben een 40-er. Ik was een brave puber. Toch kreeg ik met grote regelmaat op mijn kop omdat ik mij ‘brutaal’ zou gedragen. Ik weet niet of het effect zou hebben wanneer ik mijn kinderen zoiets zou verwijten. Zouden ze lachen om mijn opmerking? Zouden ze – nóg ‘brutaler’ – weglopen. Social media, als Hyves, Facebook, e.d., lijken grote verleiders van het puberbrein te zijn. De wereld op het web lijkt toegankelijk en zonder drempels, voor iedereen! Ook de beleving van seksualiteit is in de laatste jaren sterk veranderd. Een bevriende ouder gaf schoorvoetend toe het toch wel moeilijk te vinden om zijn 16-jarige dochter op Twitter terug te vinden met haar opmerking: ‘Ben ik de enige die zin in seks heeft?’

Vooruitgang

In de vorige eeuw, toen ik jongere was, bestond het internet voor de particulier nog niet. Social media waren er al helemaal niet. Onze ouders hadden vaak de oorlog meegemaakt. Ze kenden het idee van zuinig zijn met bezit nog uit hun persoonlijke ervaring. Er waren al wel voorbehoedsmiddelen, maar in de tijd dat ik opgroeide moesten vrouwelijke leerkrachten nog stoppen methun werk als ze trouwden. Dat had waarschijnlijk ook impact op de manier waarop met pubers werd omgegaan. Wij leerden het liefst een vak waar we later ons geld mee konen verdienen. We moesten ‘goed’ terecht komen. We moesten zuinig omspringen met relaties en met seksualiteit. In veel gevallen konden we niet met ouderen over seksualiteit praten. Dat alles, en misschien nog veel meer, maakte omgaan met pubers heel anders dan nu .

4 Aandachtspunten voor een goed gesprek met een puber

Er zijn dingen die toen moeten hebben gewerkt in een gesprek met pubers en nu doen ze dat nog steeds.  Ik geef je enkele aandachtspunten die kunnen helpen in je gesprek met pubers:

  1. Gebruik stilte wanneer je daar zelf behoefte aan hebt. Ik heb een puberkind dat veel en makkelijk praat, soms zelfs schreeuwt. Ik raad je aan om af en toe een adempauze te nemen, zelf rustig, stil te zijn. Ervaar wat het geweld van die ander met je doet. Voel het en neem de tijd om weer rustig mee te doen in het gesprek. Je zult ervaren dat die ander ook even rust moet nemen. Diezelfde tip heb ik je eerder ook gegeven als je in gesprek bent met kinderen. Fluisteren helpt vaak beter dan hard praten om de ander iets te laten horen.
  2. Vraag. Heb belangstelling en aandacht voor die ander. Laat de ander weten dat je luistert en dat je die ander wilt horen. Een puber wil, met als de meeste mensen, graag gehoord worden.
  3. Als ouder of als verzorger van een puber doe je er goed aan om in een gesprek duidelijk te zijn. Wees consequent. Wat je zegt, daar wil je niet op terugkomen.Het is voor de ander duidelijk en hij of zij gaat minder snel over je heen lopen.
  4. Toon genegenheid voor de ander. Laat hem of haar ervaren dat je er voor die ander bent. Dat is voor jou prettig en voor ie ander ook. Je kunt evtentueel, buiten contactmomenten om, nadenken over de ander en over wat hem of haar voor jou waardevol maakt. Let maar op: je vindt dingen die liefhebben van die ander en van jezelf een stuk makkelijker maakt!

 

Lees ook:

Vanaf 10 januari 2012 geef ik een basistraining op dinsdagochtend en één op donderdagavond bij het EnergetischGezondheidscentrum op  Steegstraat 5 in Meerssen, met parkeergelegenheid en op 5 minuten loopafstand van het station. 

SPECIALE AANBIEDING:

Omdat ik training geef op de nieuwe locatie in Meerssen (Energetisch Gezondheidscentrum Meerssen, Steegstraat 5) ontvangen mensen die zich voor kerstmis (25 december) 2011 voor een basistraining aanmelden flinke korting: je betaalt €200,-voor 8 mindfulnessbijeenkomsten in plaats van €290,- . Trainingsmateriaal en cd’s zijn bij de prijs inbegrepen.

Meld je hier aan! Tot gauw!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, jongerencommunicatie, mindfulness met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.