Respect – wat is dat en wat zegt me dat?

Respect, voor mij

Iemand die ik  ken, zegt me dat ze respect voor me heeft. Dank je wel J, maar wat betekent dat? Ik zocht het op. Wikipedia zegt dit:

‘In het burgerlijk taalgebruik wordt respect vaak verbonden aan iemands positie op de maatschappelijke ladder of de mate waarin iemand een maatschappelijke waardering heeft weten op te roepen.

Men kan respect opbrengen voor iemands opvattingen of rechten, of voor materiële zaken zoals andermans eigendom.

  • Zo kan men de opvattingen van een ander respecteren, ook als men die opvattingen niet deelt. Men laat dan de ander in zijn waarde.
  • Wanneer men respect voelt voor de uitzonderlijke kwaliteiten van een persoon, bijvoorbeeld voor de virtuositeit van een violist, dan gaat de waardering zelfs over in ontzag.’

En met deze informatie in mijn achterhoofd wil ik er betekenis voor mezelf aan geven. Ik ben er wel een beetje trots op. Alleen, de reden waarom ik dat compliment kreeg, omdat ik, denk ik, met mijn ziekte tóch nog initiatief toon (mindfulness, yogaruimte, e.d.), maakt me niet alleen maar blij. Ondanks het feit dat ik in een eerder blog heb aangegeven mijn ziekte te accepteren, kies ik er niet voor en zit het me regelmatig in de weg.

Ruimte in de aanbieding

Ik kan, wie wil, wel wat moois aanbieden: Ik beschik over een ruimte die je, tegen een aantrekkelijke prijs, kunt huren voor zaken als coaching en beweging in kleine groepen (maximaal 6 personen). Geïnteresseerd? Bel (06-41018380) of mail me en je kunt een keer komen kijken.

 

En zo ga ik door, zodat ik in ieder geval respect voor mezelf kan houden. 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness, MS. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.