SAMENLEVEN 6 – beter een goede buur #professionaliteit

Ik wil je meenemen in een ervaring van alledag waarin ik zoek naar de lessen die ons dat kunnen opleveren. Heb jij buren? Vast wel. En je kent het spreekwoord: beter een goede buur dan een verre vriend.

Wij krijgen nieuwe buren

Er komt een nieuwbouwwijk achter ons huis. Er komen dure, grote huizen. Vlakbij ons huis ligt een openbare ruimte. Dat blijft zo. Er ligt een bos, om een historisch kerkhof heen. Je kunt er wel over de wandelpaden lopen, maar dat wordt bijna alleen gebruikt door hondenbezitters uit de buurt.

De boomhut

Wat waren we blij toen onze zoon een keer het huis uitging om met een vriendje een boomhut te bouwen. Hij is niet zo beweeglijk en het deed ons denken aan onze eigen jeugd. Toen speelden we ook buiten en bouwden we boomhutten. De buurvrouw, wier huis direct aan het openbare gebied ligt, waar onze zoon zijn boomhut bouwde, was superenthousiast. Zij is 55+ en kon zich de tijd dat haar eigen kinderen hutten bouwden nog levendig herinneren. Ze vond het heerlijk om mijn zoon met hetzelfde enthousiasme te zien werken aan zijn hut als vroeger haar eigen kinderen.

Maar goed, nu terug naar die nieuwe achterburen. Hun huis is nog in aanbouw. Er staat een hoog hek om het terrein waar de nieuwe huizen moeten komen. De nieuwe buren hebben grond gekocht, bouwen in de vrije sector en wonen er allemaal nog niet. Toch zijn er regelmatig mensen, die enthousiast over hun toekomst in een nieuw, groot huis, komen rondkijken. En zo was er ook iemand die de boomhut van mijn zoon kwam ‘bewonderen’.

Waarom het laatste woord tussen aanhalingstekens staat? Omdat dezelfde persoon vervolgde: ‘Jullie breken de boomhut binnenkort toch wel af, want dit wordt mijn toekomstige achteruitgang.’ Je moet weten dat het hier gaat om openbare ruimte waar mijn zoon aan de rand van het wandelpad een boomhut heeft gebouwd. Dat wandelpad is onverhard en aan de kant van de nieuwbouwwijk staat een hemelshoog hek.

Lessen

Ik was heel verbaasd over de reactie van onze nieuwe achterbuurman. Zijn opmerking doet me denken aan het verhaal van mijn schoonouders over hun ervaring met spelende kinderen bij hen in de buurt, zo’n dertig jaar geleden. Het was toen nog redelijk rustig op straat. De kinderen speelden er ‘putje lopen’. De afvoerputten speelden daar de hoofdrol. Eén van de buren plakte een briefje op de afvoerput op de openbare weg voor hun woning, met de tekst ‘dit putje doet niet mee.’

Wat zouden de lessen kunnen zijn die ik en jij misschien hieruit kunnen leren? Ik doe een gooi:

  • Eerlijk duurt het langst. Volgens mij weet iedereen dat openbare ruimte niet het eigendom is van particulieren. En volgens mij weet iemand die zoiets beweert tegen opgeschoten jongeren dat ook. Mijn zoon vertelt dat tegen mij en bij mij valt zoiets verkeerd. Ik ga die mensen al meteen niet meer leuk vinden.
  • Aandacht, hier en nu. Misschien is dat ook meteen een les voor mij. De nieuwe buurman heeft die opmerking tegen mijn zoon gemaakt. Misschien is het handig om de betreffende persoon eens een hand te geven en hem in de ogen te kijken. Wel of niet leuk is misschien niet aan de orde. Eerlijkheid en aandacht wel. Wat dat voor de rest oplevert, is voor mij misschien rust en voor de achterbuurman ‘gehoord en gezien worden’.
  • Professionaliteit Als ik de eerste twee lessen in acht neem, dan ben ik wat mij betreft professioneel bezig. Zou ik de nieuwe buurman kunnen helpen om zich ook zo te gedragen?

Uiteindelijk worden we gezegend met nieuwe buren. En zoals ik eerder opmerkte: een goede buur is beter dan een verre vriend, niet?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, plezier met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.