SAMENLEVEN 4 – Buitenkunst

Hou jij ook van kunst doen en beleven?

Vorige week was ik een paar dagen bij Buitenkunst, in Drenthe. Ken je dat? Dat is een een evenement waarbij allerlei mensen (vorige week ongeveer 500 mensen) kamperen op een terrein waar ze aan workshops op het terrein van kunst (schrijven, dansen, theater, schilderen, tekenen, muziek, etc.) meedoen.

Echt kamperen

We waren in Drenthe, bij Westerbork. Daar kampeerden we in een prachtig bos. De voorzieningen waren er beperkt. Er was geen elektriciteit voor de deelnemers, en er was weliswaar sanitair, maar dat was wat weinig. Er stonden altijd lange rijen voor de afwas-, douche- en, vooral onhandig, toiletruimtes. Het programma-aanbod was zeer uitgebreid.Er deden ook veel mensen mee, ondanks de primitieve omstandigheden. Want als je in Nederland bent gebleven, dan weet je dat het weer niet meewerkte voor dappere kampeerders.

Des te knapper dat er zoveel mensen, elke week weer op Buitenkunst, op meer plaatsen in Nederland, verschijnen. Er doen ook veel mensen voor de zoveelste keer mee. Er is altijd wat nieuws te doen, voor ieder wat wils.

Wie waren er?

Wie er waren op Buitenkunst in Drenthe? Veel verschillende mensen waarvan ik een beperkt aantal heb gesproken. Wat daarbij niet mee heeft gewerkt is, dat daar bijvoorbeeld geen mogelijkheden waren om met social media om te gaan. We moesten het dus, zoals in de vorige eeuw, bij face-to-face-communicatie houden. Maar mijn indruk was, dat alle leeftijden op Buitenkunst waren vertegenwoordigd. Dat kan ook goed, omdat er programma’s waren voor alle leeftijden: kinderen, jongeren, volwassenen. Veel van de deelnemers leken hoog opgeleid, uit de Randstad, de grote steden. Er waren veel ongekapte, ongeverfde, onopgemaakte mannen en vrouwen op het kampeerterrein. Dan zou ik mezelf niet zo zien zitten. De deelnemers aan Buitenkunst, de volwassenen waren vaak alleengaand, met of zonder kinderen. Ik vond het  geweldig om te zien hoe mensen de dagelijkse luxe in hun woonplaats in de steek laten om te genieten van samen kunst doen en beleven.

Ik ben maar een paar dagen in Drenthe geweest. Waarom? Omdat ik me heb aangemeld voor Buitenkunst toen we geen vakantieplannen hadden. Omdat ik, na een maand kamperen met licht, koelkast, e.d., moeite had met wat echt kamperen zal zijn. Omdat het regende en koud was. Omdat ik het aanmeldingsgeld (voor twee personen 340 Euro, betaalbaar wat mij betreft) overboord wilde gooien i.v.m. gebrekkige motivatie. Buitemnkunst, echt de moeite waard, wat mij betreft, alleen nu even niet.

Lees ook:
SAMENLEVEN – Pinkpop
SAMENLEVEN 2 – Vriendschap
SAMENLEVEN 3 – Tour de France 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , , . Bookmark de permalink.

0 reacties op SAMENLEVEN 4 – Buitenkunst

  1. Hoi Ilja, volgend jaar naar Buitenkunst Randmeer? Daar is wel electriciteit, een restaurant waar je gezellig samen kunt zitten als het koud is en je kunt je, als je wil, ook wel even terugtrekken of even iets anders gaan doen. Het is mij, ondanks het slechte weer, alweer uitstekend bevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.