Sta jij weleens met je mond vol tanden?

Dat je even niet weet hoe je moet reageren. Of dat je niet het goede antwoord paraat hebt. Of weet je altijd wel iets te zeggen? Heb je altijd een goede reactie zoals die van je wordt verwacht?

Praten – pauzeren – zwijgen

Voor de meestem van de mensen die dit lezen, denk ik dat dit niet geldt. Gek is dat wel, want er zijn plekken en gelegenheden genoeg waar er  altijd wordt gepraat. Het lijkt wel alsof kunnen praten het hoogste goed is. En, fijn, dat ieder van ons goede praters kent. Het is prettig om die goede praters te horen praten. Ik ben ook zo’n prater. Of ik een goede prater ben, dat houd ik even in het midden. Ik zou zelf graag een goede zwijger zijn!

Ken jij goede zwijgers?

Als dat zo is, dan delen we dat niet vaak met elkaar. Zwijgen  of pauzeren in een gesprek, kan heel goed zijn. Laten we met elkaar afspreken dat we dat vaker doen: pauzeren in een gesprek en zwijgen. Even goed ademhalen, je adem horen en voelen. Ervaren wat er met je gebeurt: wat denk ik, wat voel ik, hoe voelt mijn lichaam? En dan weer verder in wat er altijd tijdens een gesprek gebeurt: praten en luisteren.

Zwijgpauzes

Je kunt zwijgpauzes , telkens kort, inlassen wanneer ze je passen:

  • aan het begin van een gesprek
  • voordat je op iets of op een ander reageert
  • als je van binnen na wilt gaan wat je gehoord hebt en wat jij ermee kunt
  • nadat je verder gaat in je gesprek
Het is geen slechte gewoonte, even pauze. Ik ken echt wel goede zwijgers. Jij ook?
In de mindfulness oefen je op ‘ademruimtes’ zoals ze dat noemen. Omdat het je ruimte geeft voor aandacht. En, het helpt. Het maakt een gesprek veel dieper en waardevoller. Probeer maar!
—————————————————————————————————————————————————–

Vanaf 10 januari 2012 geef ik een basistraining op dinsdagochtend en één op donderdagavond bij het EnergetischGezondheidscentrum op  Steegstraat 5 in Meerssen, met parkeergelegenheid en op 5 minuten loopafstand van het station. 

SPECIALE AANBIEDING:

Omdat ik training geef op de nieuwe locatie in Meerssen (Energetisch Gezondheidscentrum Meerssen, Steegstraat 5) ontvangen mensen die zich voor kerstmis (25 december) 2011 voor een basistraining aanmelden flinke korting: je betaalt €200,-voor 8 mindfulnessbijeenkomsten in plaats van €290,- . Trainingsmateriaal en cd’s zijn bij de prijs inbegrepen.

Meld je hier aan! Tot gauw!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, mindfulness met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.