Strategie of oplossing?

Wat is het één en wat is het ander?strategie1

Mijn man is bezig met een project bij het rijk – over menselijk  gedrag en duurzaamheid (vergeef me als ik het verkeerd zeg, want B is er niet). Wat hij mij vertelde, is dat sociaal-psychologisch is vastgesteld dat de meerderheid van mensen oplossingsgericht denkt. Er zijn maar een paar mensen die vooropgesteld strategisch denken. Wie dat wel en wie het niet doet is mij niet bekend. Maar ik moest er wel meteen aan denken na het schrijven van het vorige blog: Dijsselbloem bezuinigt 6 miljard, maar haalt niets weg bij ‘strategische’ zaken. Privatiseer de publieke omroep. Laat ons wereldburgers, los van grenzen, zijn. Misschien zijn dat ook wel oplossingen, toch? Het blijft ingewikkeld om te bepalen wat nu strategie en/of oplossing is. Volgens mij is het handig om eerst na te denken over waar je naartoe wilt (strategie) en dan pas na te denken over wat (oplossing) je daarvoor moet doen. Misschien zit daar het verschil. En kan het één niet makkelijk zonder het  ander.

Politiek ligt er niet automatisch strategisch inzicht, zo blijkt

Ik moet aan mijn moeder denken. We hadden gisteren een feestje. Van mijn oom, die 70 was geworden. Iemand droeg een prachtig gedicht aan hem voor. Mijn oom genoot ervan, daarvan ben ik overtuigd. En mijn moeder vond dat hij de dichter niet snel genoeg bedankte. Ze sleepte mijn oom naar die persoon om haar te danken. Ik denk dat dat oplossingsgericht gedrag is. Als ze dat strategisch had opgelost wat dan? Ik weet niet of ík strategisch denk, maar ik vermoed dat ik zou denken: ‘laat dat maar aan de jarige over’. Strategisch afstand nemen. Of ik was eigenlijk niet strategisch maar ook niet oplossingsgericht in dit geval. Ik genoot gewoon van het gedicht, van de herinneringen.

gedicht

Weet je wat?

Het vorige blog eindigde ik met de opmerking dat democratie op deze manier wat mij betreft niet hoeft. Ik geloof dat voor politici wat mij betreft hetzelfde geldt.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.