Tanden poetsen, met aandacht

Nog even in herinnering brengen: ik blogde maandag over 7 alledaagse mindfulness-activiteiten die je met aandacht kunt oppikken en uitvoeren. Eén van die oefeningen is de aandacht voor je eigen persoonlijke verzorging, zoals tanden poetsen.Als het goed is, poets je elke dag je tanden. Meestal meer keer per dag.

Waar ben je dan mee bezig?

‘Hallo’, zul je denken, ‘met tanden poetsen!’. En misschien ook met andere dingen. Met gedachten, plannen, herinneringen. Een deelnemer in één van mijn mindfulness-trainingen merkte lachend op: ” Oei, tijdens het tanden poetsen maak ik tegelijk even de spiegel schoon.” Komt je dat bekend voor? Of doe je iets anders? Ik beken je dat ik, siunds ik serieus werk maak van mindfulness superschone tanden heb. Mijn totale aandacht gaat uit naar mijn tanden en naar de (elektrische) tandenborstel die over mijn tanden beweegt. Ik voel dan nóg beter of mijn tanden wel of niet schoon genoeg zijn. Het geeft me ook even rust en aandacht voor mezelf en voor de dag. Ik kan er oprecht van genieten. En datzelfde kan ook met andere vromen van persoonlijke verzorging zoals haren kammen, aan- of uitkleden  of douchen. En weet je? In eerste instantie lijk je er veel meer tijd mee bezig te zijn, maar dat is niet zo. Probeer maar eens.

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.