accepteren of omarmen?

Mark Twain: ‘Mijn leven was gevuld met problemen, de meeste hebben zich nooit voorgedaan.’

Acceptatie is wat anders dan overgave

Toen ik dat las bij de voorbereiding van les 5, wist ik even geen voorbeeld. Voor mijn cursisten niet en voor mezelf niet. Want accepteren, dat kunnen we allemaal wel. Maar overgave klinkt toch wat zwaarder. Het lijkt wel op een omarming van iets. En dat terwijl het juist moeilijk lijkt om zaken, vooral moeilijke dingen te omarmen. Het klinkt zo totaal.

Ik heb er heel goed over nagedacht

Ik moest meteen denken aan de onmogelijkheid (voor mezelf dan) om mijn ziekte (secundair-progressieve MS) te omarmen. Acceptatie gaat al moeilijk, maart omarmen? Ik doe mijn best, maar het kost me wat meer moeite om het voor elkaar te krijgen.

Ik heb wat gevondenscootmobiel

Bij ‘revalidatie’ in het ziekenhuis heb ik geprobeerd te fietsen op een driewieler. Want dat moest toch wel kunnen? Ja, mijn kracht is oké, maar ik kan niet zo goed bochten maken, ook niet of zeker niet met een driewieler. Mijn therapeute stelde een scoot-mobiel voor. In eerste instantie ging me dat veel te ver. ‘Ik ben toch nog te jong daarvoor’ dacht ik.. En later heb ik het omarmd. Het geeft me mijn actieradius terug. Voor de kleinere stukken heb ik een rollator. Sinds kort berijd ik met B. een speciale tandem. Mijn actieradius met MS heb ik met liefde omarmd.

hase pino

En jij? Wie of wat omarm jij?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness, MS met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.