Van denken naar voelen en van doen naar zijn – mindfulness

Denken of voelen?

Mindfulness gaat over aandacht, zoals je misschien weet. Aandacht voor wat er hier en nu gebeurt. Aandacht voor jezelf, voor wat je voelt. Want aandacht voor je gedachten kan ook, maar kijk eens naar wat je allemaal bedenkt. Gaat dat over ‘hier’ en ‘nu’? Of gaat dat over vroeger of later, over zorgen over herinneringen, over jezelf, over anderen of over iets anders? We zijn gewend om veel te denken. Als kind was ik daar persoonlijk al verbaasd over. Ik dacht dat ik teveel dacht. Nu begrijp ik dat elk mens veel denkt. Dat hoort nu eenmaal bij ons. Probeer ook maar niet om gedachten los te laten. Neem wel de gelegenheid om te kiezen voor iets anders: hoe voel je je? Wat voel je? Af en toe kiezen om je gedachten los te laten en aandacht geven aan je gevoel is fijn.

brein

Doen of zijn?

In mijn regio (Zuid-Limburg) is het nog meer dan op andere plaatsen de gewoonte om te praten over ‘wat je moet’. Niet over wat je wilt, bijvoorbeeld. Dat zit in het Limburgse taalgebruik. En waar we allemaal mee te maken hebben is wat een mens ‘moet’ doen. Dat terwijl je wordt ‘afgerekend’ wordt door jezelf en anderen op wie je bent. Gewoon, iets minder doen en iets meer zijn. Ook hiervoor geldt dat je ervoor kunt kiezen. Je hoeft zaken niet weg te gooien, maar wanneer je iets wilt loslaten voor een moment, dan kun je daarvoor kiezen.

boedhabrug4-234x300

Dat is mindfulness. Dat geeft ruimte!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.