Van denken naar voelen

gedachten 2

‘Gedachten zijn geen feiten’

Dat is één van de  mantra’s die ik bij me houd van mindfulness. We denken veel en vaak. We flitsen van de ene naar de andere gedachte. We baseren onze gedachten op onze ervaringen en op ‘hoe het moet’. Dat is niet erg, de mens denkt gewoon. Het is alleen handig om in te zien dat we weliswaar veel gedachten hebben die niet waar of feitelijk hoeven te zijn. In termen van mindfulness kwam ik dat tegen als de monkey mind. Herkenbaar, toch?

Herkenbaar,

Als je merkt dat je vastloopt in je gedachten. Toon Hermans dichtte daarover:

Eerst dacht ik: ‘niet aan denken’,
Dat heb ik toen gedaan,
Maar twee seconden later,
Dacht ik er toch weer aan.
Nee, zo eenvoudig is dat niet,
Want weet je, wat je doet,
Je denkt er ook aan als je denkt
Dat je er niet aan denken moet.

Laat maar los

Je negatieve gedachte dat je denkt. Dat doen we allemaal. Daarover hoeven we ons niet schuldig te voelen. Alleen maar zoals alle mensen. Feliciteer jezelf als je opmerkt dat je denkt. En ga door met waar je mee bezig wilt zijn.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.