Vrij denken en dan natuurlijk DOEN – 3 tips – aangevuld

In mijn vorige blog heb ik aandacht besteed aan mindfull ideeën maken en vastleggen. Nu zet ik graag een stap verder met je. Want zoals ik al aangaf, gedachten hebben we altijd (volgens onderzoek hebben we zo’n 88.000 gedachten per dag waarvan gemiddeld zo’n 75% negatief is!). Gedachten zijn prima. Sturen kunnen we ze ook een beetje. Daar heb ik het over gehad. Heb jij ook een lijstje gemaakt van de ideeën die je in de afgelopen week (of daarvoor) had?

Tip 1

Pak die lijst er eens bij. Wat is wat jou betreft interessant of duurzaam? Wat kan er meteen af? Dat kan ook natuurlijk, een gedachtenspinsel waar je na een tijdje toch niet meer zo warm voor loopt. Streep door dat idee. En op diezelfde lijst staan vast ook dingen die je zonder veel omwegen kunt uitvoeren. Zo ben ik vrijdag meteen begonnen met Pilates. Er was, vroeg in de ochtend, nog plek. Hoewel ik nu spierpijn heb, ga ik deze week weer. Voelt goed.

Tip 2

En dan zijn er nog die ideeën waar je wel (nog steeds) warm voor loopt. En waar je wat meer werk aan hebt dan aan die ideeën die je ‘gewoon’ doet zoals in mijn geval bij Pilates (spierpijn even daargelaten). In de praktijkgedachten van creatief denkers als het Centrum voor Creatief Denken (COCD) is het belangrijk om zoveel mogelijk ideeën te noteren. Dat heeft voordelen.  En die heb je vaak alleen als je brainstormt met meer mensen. Bij een brainstorm hoort niet oordelen. Dat gebeurt pas later. En ook in dat geval: niet negatief maar vooral positief. Dus op zoek gaan naar die ideeen die TOP zijn.

Tip 3

Stel, je hebt een TOP idee. Dat wil je uitvoeren! Waarom? Stel doelen. Je doet er goed aan om een idee SMART uit te werken. Ken je dit begrip? S(pecifiek), M(eetbaar), A(cceptabel) R(eëel ), T(ijdgebonden). Allemaal begrippen die je helpen om vorm te geven aan je idee, doelen centraal te stellen en uit te werken en om uiteindelijk ervoor te zorgen dat je plan slaagt.

Een paar toegift-tips:

  • Ideeën bedenken, uitwerken en doen kun je alleen en samen. Alleen kan snel en altijd, zoals ik eerder omschreef, bijvoorbeeld door  overal een notitieboek mee naar toe te nemen.
  • Samen is goed voor inspiratie en aanvulling en veel. Veel ideeën helpen om de beste te kunnen uitvoeren. Vaak moet er voor een groepsbrainstorm een vraag worden geformuleerd die iedereen helpt om mee te kunnen denken.
  • Alleen kun je alles noteren wat in je hoofd opkomt. DOEN, daar gaat het om. Zoals eerder aangegeven, we denken allemaal en veel te veel maar we komen verder met DOEN.

Volgende keer wil ik aandacht besteden aan wat vrij denken en doen voor mij betekent, om intermen van Stan Lenssen te spreken: mijn heilige vuur. Waar zit jouw heilige vuur? Voor nu wens ik je veel succes!!!

Lees ook:

 

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.