Vrij denken en doen – gedachten sturen volgens mindfulness

Vrij denken, wat is dat? Zit jouw hoofd ook altijd vol met gedachten? En heb je ook geen beeld wat dat is, vrij denken?

Ik begrijp je. Ik was en ben soms nog altijd aan het piekeren, dagdromen, vooruitdenken, ga zo door. Soms wist ik niet meer wat ik dacht. Maar het blokkeert in zo’n geval vaak wel dat je verder komt dan denken alleen! Je blijft met andere woorden in je gedachten steken. Herkenbaar? Dat je met veel denken niets doet? En dat je gedachten je dadenkracht vaak in de weg zitten (‘dat kan toch niet, dat zullen ze wel weer niet…’)? En dat gedachten meestal blijven steken in (ervaringen uit) het verleden of al drukte maken over de toekomst?

Ik gaf, geloof ik, al aan dat ik een stapje dichter bij vrij denken ben. Ik heb Mindfulness ontdekt. Wat mij betreft voor iedereen een aanrader. Mindfulness gaat over aandacht. En het gaat erover dat we de werkelijkheid nu aanvaarden en bewust aandacht geven aan onszelf en alles om ons heen. Waar ik vooral heel blij van word, is dat ik door mindfulness kan leven in het moment.

Slogan die op veel plaatsen, maar ook bij mindfulness -trainingen wordt gebruikt, is:

Yesterday is history, Tomorrow is a mistery, today is present. That’s why we call it a gift.

Voor vrij denken, heeft mindfulness een opening voor me gegeven (let op: iedereen kan het leren en oefenen!), en mijn volgende blog gaat erover hoe vrije gedachten kunnen leiden naar vrij denken.

 


Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , . Bookmark de permalink.

0 reacties op Vrij denken en doen – gedachten sturen volgens mindfulness

  1. Pingback: Hoe ik vrij werk – mindfull gedachten registreren — Vrije Werkkring

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.