Waarom beoefening van mindfulness conflict uit de wereld helpt – Van klein naar groot en wat het met ons doet

Hoe kom je aan die wijsheid?

Ik was vandaag aan het werk en overdacht nog een keer mijn missie . Dat bracht me op  iets waar ik de laatste tijd vaak mee bezig ben. Omdat het in de krant staat, omdat ik er op een andere manier mee wordt geconfronteerd. Denk eens aan de conflicten in de wereld tussen naties, volkeren of religies. Denk ook eens, wat kleiner en dichterbij, aan onenigheid in het gezin, tussen familie of vrienden, met de buren, ja, zelfs in jezelf! Conflict lijkt wel aan de orde van de dag te zijn. Ervaar jij dat ook zo?

Doordat ik mijn hart heb verpand aan mindfulness en aan de beoefening ervan, heb ik ervaren dat ik anders communiceer met mensen om me heen en dat ik me anders verhoud tot situaties waarin ik me bevind. Ik zie dat bij andere ‘mindfull people’ ook. Mindfulness gaat over aandacht voor wat er hier en nu gebeurt. Of, zoals Jon Kabat-Zinn , belangrijke persoon in de mindfulness-benadering zegt: wherever you go, there you are. En daar gaat het om: waar jij, nu, bent. En niet om wat je gisteren deed, wat je morgen gaat doen, wat anderen met je willen. Ervaar het moment nu en geniet van wat je ziet, ruikt, proeft, hoort.

Dat is natuurlijk voor wereldleiders, en niet voor mij?

Stel je voor, het is twee uur ’s nachts. Je ligt al heerlijk te slapen. Ineens word je ruw gewekt door de buren. Gaan ze na een avondje stappen nog even lekker doorfeesten met de muziek op 10. Tijd voor een conflict! Want, zeg nou zelf, een situatie als deze vraagt om een conflict! Of voor een ongemakkelijk gevoel? Wat gebeurt er? De buren hebben wat veel op, hebben de muziek hard aan staan, hebben nog dikke pret.

Wat er is, is er. Dat valt niet te ontkennen. Conflicten zijn er altijd, overal, groot en klein. Mindfulness gaat over aandacht voor het hier en nu, niet voor het verleden, de toekomst of anderen.  Want je wilt toch geen conflict hier en nu, met anderen of met jezelf? Dat geldt voor iedereen, voor jou, mij, wereldleiders. Een beetje meer mindfull zijn; het helpt de wereld vooruit.

Wat  dat nare moment met die buren ’s nachts betreft: jij windt je op over die herrie en over het feit dat je er niet van kunt slapen. De ervaringen met je buren, dat je ze al nooit zag zitten of dat dit niet de eerste keer is, spoken door je hoofd. Wat te doen? Neem even (een paar minuten) de tijd om te ervaren wat dit met je doet. Wat hoor je? Wat denk je? Wat voel je? Ga met je aandacht naar je adem, naar de weg die je adem in je lichaam aflegt. Je adem is als een anker voor je lichaam en geest. Waar jij bent, is je adem. Geef de aandacht de tijd. Klaar? Doe nu wat je wilt doen. Het conflict zal wat anders zijn. Er is wat er is!

En weet je? Die wereldleiders hebben ook met conflicten te maken. Niet meer of minder dan jij en ik. Misschien anders. Ik weet zeker dat zij ook gebaat zijn met mindfulness.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, mindfulness. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.