Waarom we kunnen leren van 1001 nacht

Ken je het sprookje van 1001 Nacht? 

Het verhaal gaat dat de koning Sjahriaar door zijn vrouw bedrogen was. Om herhaling te voorkomen besluit hij voortaan elke avond een nieuwe maagd te huwen en haar de volgende ochtend ter dood te brengen. Na enige tijd huwt hij de dochter van zijn grootvizier: Sjahrazad (meestal geschreven als Scheherazade).

Om aan de executie te ontkomen vertelt zij hem in de huwelijksnacht een verhaal dat nog niet af is. Om te weten hoe het afloopt spaart hij haar. De volgende nacht komt het vervolg, maar ook dat verhaal is niet af. De koning gunt haar nog een nacht. Dit houdt Scheherazade 1001 nachten vol en elke nacht wordt afgesloten met een onvoltooid verhaal. Ondertussen schenkt zij hem enkele kinderen. Wanneer de verhalen uiteindelijk ten einde zijn, is de koning zo van haar gaan houden, dat hij haar gratie schenkt en ze zijn definitieve vrouw mag worden. Bron: Wikipedia

We bereiken ons doel niet

Dit sprookje vertelt mij dat de ultieme doelstelling nooit bereikt wordt. Natuurlijk zijn we blij als we ‘eind goed al goed’ horen of lezen in dit sprookje. Maar zeg zelf, zou Scheharazade blij zijn om met een man te trouwen die zoveel doden en dreigementen op zijn geweten heeft?

Wat zegt dat volgens mij over 1001 Nacht, over de parallellen met ons privé- maar ook ons zakelijke leven? Een mensen moet altijd alert blijven, net als Scheharazade. Het is nooit klaar. We zoeken altijd naar nieuwe oplossingen, benaderingen, uitdagingen. Als je er zelf al bent (de vraag rijst bij mij of dat écht zo is), dan wil het nog niet zeggen dat anderen al zijn waar je ze wilt hebben of waar ze zelf willen zijn.

Heb jij het wel goed gedaan? Doe je het wel goed?

Heb je jouw ultieme, persoonlijke doel bereikt? Ben je nog zoekend? Scheherazade deed het goed, en alleen. Misschien dat het daarom een sprookje heet. In het gewone leven heb je soms, of vaak, iemand nodig om mee te sparren, tegen aan ter praten, je te laten begeleiden. Doe ik het goed? Is dit wat ik wil? Wat wil of kan ik eigenlijk? Zoek iemand op om samen mee te werken en blijf alert.

 Blijf leren en blijf genieten van de stappen die je zet. Ook al bereik je dat ultieme doel (net) niet!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, plezier met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.