Wat aandacht met je creatieve vermogen te maken heeft

“If I am slowly it is because I am in a hurry”

Dat is een uitspraak die ik pas ergens las. Erg sterk, wat mij betreft.

En jij? Ben jij ook weleens te druk om snel te zijn?

Volgens mij hebben we daar allemaal wel eens last van. De drukte van alledag staat ons welbevinden en onze dadenkracht in de weg. Dat heeft invloed op de onrust die we voelen en op ons creatieve vermogen. Met aandacht in het leven staan, helpt ook om je creatieve vermogen (ja, dat heb je!) goed te benutten. Als ik het overigens heb over creatief vermogen, dan gaat het wat mij betreft ook over goede ideeën en niet alleen over mooie kunstwerken.

Weet je wanneer je het makkelijkst op ideeën komt op een dag?

Vaak als je, nadat je wakker werd, nog even in halfslaap in bed ligt, dan borrelen er ideeën op. Op een goede tweede plaats om ideeën te bedenken en ontwikkelen komen de momenten erna, wanneer je je klaarmaakt voor de rest van de dag, met douchen, aankleden, ontbijten, tanden poetsen. En wat het ook goed doet voor de ontwikkeling van ideeën, is bijvoorbeeld hardlopen.

Wat al die momenten met elkaar gemeen hebben?

Aandacht. No hurries (ja, met hardlopen probeer je misschien steeds sneller te zijn), je bent (een beetje) op jezelf, en je kunt in aandacht de wereld toelaten. Als je mij en mijn activiteiten volgt, dan weet je dat creatief denken / creativiteit en mindfulness de rode draad vormen. En weet je? Dat is, denk ik, niet vreemd: mindfulness en aandacht, en creativiteit en creatief denken zijn op deze manier onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aandacht helpt ons om met de beste ideeën voor de dag te komen. Op deze manier krijgen ‘ja, maren’ en ‘idea killers’ geen plek.

Probeer maar eens, met aandacht

Neem eens een hap van iets wat je heel lekker vindt. Proef het, aan verschillende kanten van je tong. Luister eens naar hoe het klinkt, wanneer je eet. Hoe klinkt het als je bijt? Wanneer je het doorslikt, volg de weg die je hap aflegt, door je keel, je slokdarm, zo ver als je hem kunt volgen. Als je nog maar net wakker bent, dan is je aandacht er als eerste bij. Je kijkt om je heen, luistert naar geluiden om je heen, voelt hoe je geslapen hebt. Je kunt ook op dit punt nog meer je aandacht trainen. Cultiveer wat ik hiervoor beschreef: kijk om je heen, luister naar de eerste geluiden, voel aan je lijf hoe het geslapen heeft. Ideeën komen zo misschien van zelf. Misschien niet. Houd in ieder geval een mooi notitieboekje of iets dergelijks bij de hand. Noteer daarin alles wat er in je opkomt, wat je aandacht trekt.Ga overigens niet krampachtig op zoek naar ideeën, die komen wel. Misschien niet de eerste keer, als je net bent begonnen met aandacht geven aan aandacht. Maar ze komen, dat beloof ik je. Een ander advies: lees na een tijdjes al je notities eens door en maak een balans op: wat is wat jou betreft de conclusie? Komen je creatieve vermogens verder met aandacht?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, mindfulness, plezier met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.