Wat is dat toch, met labyrinten?

Een paar jaar geleden heb ik een keer een labyrint doorlopen. Dat was leuk en inspirerend, wat mij betreft. Met het lezen van ‘Een compleet nieuw brein’ van Daniel H. Pink (aanrader!) wist ik weer wat het met me had gedaan en besloot ik me verder in het labyrint te verdiepen.

Let op: een labyrint is weliswaar verwant aan een doolhof, maar niet hetzelfde! Ik heb ook, samen met mijn kinderen, doolhoven doorlopen. Wat mij betreft was dat soms frustrerend. Vooral als de muren of hagen zo hoog zijn dat je hopeloos vast komt te zitten. Een doolhof is een reeks vertakkende en verwarrende paden waaran de meeste dood lopen. Een labyrint is een spiraalvormig parcours. Labyrinten zijn een vorm van bewegende meditatie. Ze kunnen concentrerend werken. In een doolhof kun je verdwalen. In een labyrint kun je jezelf verliezen.

Bekijk dit you-tube filmpje. Dit zijn labyrinten.

Ik denk dat mijn fascinatie voor het labyrint niet uit de lucht komt vallen. Labyrinten zijn van alle tijden, komen in alle culturen voor en hebben inmiddels ook meer actuele waarden toegekend gekregen.

Over de geschiedenis van labyrinten

 • De oudste bekende labyrinten zijn zo’n 6000 jaar oud en stammen uit het Neolithisch tijdperk, op eilanden in de Middellandse en Aegeïsche Zee.
 • Later werd het labyrint onder meer via het oude Egypte en de Minoïsche beschaving en vandaar via de Griekse mythologie een onlosmakelijk deel van de Europese cultuurgeschiedenis.
 • In bijbelse verhalen komt het labyrint voor als verbeelding van de stad Jericho, of als onderdeel van het paleis van Koning Salomo. Langs de Scandinavische kusten liggen talloze stenen labyrinten, die een onderdeel uitmaakten van de volkscultuur.

Labyrinten in verschillende culturen

 • Langs de Scandinavische kusten liggen talloze stenen labyrinten, die een onderdeel uitmaakten van de volkscultuur.
 • Het labyrint heeft een plaats in de cultuur van de Hopi-Indianen, en is te zien op de afbeeldingen bij het Peruaanse Nasca.
 • Op moskeeën in Pakistan staan afbeeldingen van labyrinten.
 • Het labyrint vertoont ook verwantschap met de oosterse Mandala en met oeroude afbeeldingen van spiralen, bijvoorbeeld in Ierland en Turkije en op Malta.

Betekenis

Het labyrint is een oeroud archetype, dat verbonden is met geboorte en transformatie. De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid: het labyrint wijst een weg door die cirkel heen. De spiraal is een symbool van de verbinding tussen de menselijke en de goddelijke wereld. In de huidige tijd is de weg door het labyrint voor talloze mensen een metafoor voor hun levenspad. In het echte leven kent ons pad immers ook de nodige – verwachte en onverwachte – wendingen. Met het lopen van een labyrint doen we dat als het ware na. De vorm van het labyrint geeft vertrouwen dat je je kern (je bestemming) ook echt kunt bereiken. Maar het belangrijkste is wel dat je in beweging blijft: de weg is het doel , zo luidt een oude wijsheid.

Voor vele duizenden mensen biedt het labyrint een regelmatig terugkerende mogelijkheid voor loopmeditatie. Het labyrint wordt onder meer gebruikt als:

 • ruimte voor meditatie, bezinning, heling en spirituele groei
 • ruimte voor ceremonies, bijvoorbeeld bij geboorte, huwelijk, ziekte en overlijden
 • plaats waar de natuurlijke en religieuze cyclus van het jaar wordt gevierd
 • gedenkruimte voor vrede en verzoening
 • instrument voor bezinning op waarden en cultuurverandering in organisaties
 • creativiteit – veel kunstenaars hebben vrij recent labyrinten in hun hart gesloten en ontworpen
 • goede manier om het functioneren van de rechterhersenhelft aan te spreken – het deel van het brein waarin creativiteit, gevoel, passie, e.d. huizen.

Als je wilt ervaren wat een labyrint met jou kan doen, probeer het eens op deze manieren:

 • Worldwide Labyrinth Locator Voor alle locaties van labyrinten, overal ter wereld.
 • Het labyrint Over de betekenis, geschiedenis, culturen, e.d. waarin labyrinten voorkomen.
 • Erik op ten Berg van COCD gebruikt ook regelmatig het labyrint om creatief denken te bevorderen of te ondersteunen.
 • Als je aangestoken bent door labyrintvirus en niet (vaak genoeg) een labyrint denkt te kunnen lopen, kun je ook op zoek gaan naar een vingerlabyrint. Op internet zijn ze te koop in de US (voor veel geld) en bij gespecialiseerde webshops in Nederland. Dat maakt ze duur en soms moeilijk verkrijgbaar. Loop eens een winkel binnen waar ze deze producten verkopen. Ik denk dat dat handiger en goedkoper is.

Bovenstaande sites, boeken en eigen ervaringen hebben me geholpen bij deze blog.

Doe als ik,  ervaar wat het jou oplevert en doe er je voordeel mee!

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.